Verkiezingsgereutel

Politici zeggen soms ook maar wat… een aparte hypotheekvorm voor zelfstandigen…. hoezo? D66 zou dat willen. Door verschillende media is het gewoon precies zo opgeschreven. Maar wat bedoelen ze nou, een aparte hypotheekvorm?

Een hypotheekvorm… daarmee hebben we het meestal over een aflossingsvorm. Een spaarhypotheek, een aflossingsvrije hypotheek, een annuïteitenhypotheek enzo. Willen ze daarvan een aparte variant bedenken voor zelfstandigen?

Denk het niet. Het gaat om de beoordeling van een hypotheekaanvraag die gedaan wordt door mensen zonder vast inkomen. Dus starters met een tijdelijk arbeidscontract, freelancers, ondernemers enzo. Die hebben moeite om een hypotheek te krijgen. Het inkomen is de bank te onzeker, dus wil de bank ze het geld voor een woning niet lenen. En dat is niet goed voor de woningmarkt.

Dan moet er geen aparte hypotheekvorm komen, maar een aanpassing van de acceptatienormen. Alleen zijn die nou net een jaar geleden sterk aangescherpt. Onder druk van de AFM. En de banken hoeven ook niet zo nodig, die staan helemaal niet te springen om het verstrekken van hypotheken.

Klinkt dus allemaal wel leuk, maar ik label het maar als verkiezingsgereutel. Het staat met de verkiezingen in aantocht wel aardig als je als partij iets wilt doen voor al die mensen die nu geen of niet voldoende hypotheek kunnen krijgen. Maar ga dan wel eerst even kijken wat je dan precies wil. Een aparte hypotheekvorm…tssss…

Lees ook:Waar klop je aan als zelfstandige?
Lees ook:Gewurgd door je hypotheek
Lees ook:Donorhypotheek…wat is dat nou weer?
Lees ook:Hoezo geen hypotheek?
Lees ook:Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.