Waar klop je aan als zelfstandige?


Stel: je bent zzp’er (zelfstandige zonder personeel) en je wilt een hypotheek. Pffff, zullen veel mensen roepen: dat kun je wel vergeten! En ja, als zelfstandige is het inderdaad een stuk lastiger om een hypotheek te krijgen dan wanneer je een vaste baan in loondienst hebt. Ondernemers lopen nu eenmaal meer risico op een dalend inkomen, en de banken zijn niet dol op dat risico. Er zijn al talloze hypotheekverstrekkers waar je als zelfstandige niet eens hoeft te proberen om een hypotheek aan te vragen.  Een logische gedachte is dat je vast het meeste kans hebt bij één van de grote banken: ABN Amro, Rabobank, ING Bank of SNS Bank. Alleen blijkt die kans niet bij allevier even groot.

Onderzoek van Z24 in samenwerking met FNV Zelfstandigen laat zien dat je eigenlijk niet bij ABN Amro hoeft aan te kloppen. Van de zelfstandigen die daar een hypotheekofferte aanvroegen, kreeg maar 22% ook echt een aanbod. En ook SNS Bank lijkt niet het handigste loket, daar kreeg zelfs maar 20% een offerte in handen. Bij ING Bank was dat 44%, da’s al een stuk meer. Toch blijkt de bank die het meest open staat voor het verstrekken van een hypotheek aan zelfstandigen duidelijk de Rabobank te zijn. De boerenbankiers gaven op 60% van de aanvragen een hypotheekofferte af.

Ik blijf het fascinerend vinden dat banken zo ingewikkeld doen over zelfstandigen. Natuurlijk is er het risico op teruglopende cijfers. Maar hé, wie in loondienst werkt loopt altijd het risico ontslagen te worden. Ondernemers zijn meestal flexibeler en creatiever in het vinden van oplossingen. Alleen geldt dat ook weer lang niet voor allemaal, waardoor het verstrekken van leningen aan zelfstandigen veel meer een kwestie van feeling is. Van vertrouwen in de capaciteiten van de zelfstandige om ook bij wegvallende opdrachtgevers toch voor een behoorlijk inkomen te zorgen. Dat is lastig bij banken waar het draait om papiertjes, cijfertjes en regeltjes. Denk dat daardoor Rabobank veel meer doet: de lokale Rabobanken kunnen zelfstandig beslissen of ze een hypotheek verstrekken, bij andere banken moet het passen in het stramien van het grote hoofdkantoor.

Lees ook:Banken kunnen de run op hypotheken niet aan
Lees ook:Verkiezingsgereutel
Lees ook:Hypotheek voor ondernemer… moeilijk!
Lees ook:Extra hypotheek voor energieneutrale huizen
Lees ook:ABN Amro verruimd mogelijkheden om restschulden te financieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.