Spaarhypotheek? Of andere aflospolis? Even opletten!

Okay… dit is even een beetje een technisch verhaal. Maar wel heel erg belangrijk als je een spaarhypotheek, of een andere hypotheek met een kapitaalverzekering. Dus een levensverzekering, of een beleggingsverzekering. Zo’n verzekering waarmee je een bedrag opbouwt om later je hypotheek (deels) mee af te lossen. Dat zit bij heel veel hypotheken namelijk!

Als je zo’n polis hebt, is het meestal de bedoeling dat je over het geld dat eruit komt geen belasting gaat betalen. Noemden ze vroeger ook wel ‘belastingvrij sparen’. Om die belasting niet te hoeven betalen, moet de polis een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) zijn. En aan de bijbehorende eisen voldoen. Zo’n KEW zit voor de fiscus in box 1, omdat-ie bij je eigen huis hoort. En je huis zit ook in box 1.

Maar – en nu wordt het dus pas ingewikkeld – er zijn best veel mensen die hun polis in eerste instantie in box 3 hebben gezet. Dus er geen KEW van gemaakt. En vooralsnog geen belastingvrijstelling. Omdat ze in box 3 toch nog geen belasting hoeven te betalen. Zolang ze bij elkaar niet meer kapitaal hebben dan zo’n €42.000 samen, hoeft dat immers niet. En dan is het wel lekker om de polis in box 3 te hebben. Omdat je dan niet aan de fiscale eisen van de KEW hoeft te voldoen. Het fijne is dat je de polis altijd later – als de waarde boven de vrijstelling in box 3 komt – nog kan omzetten naar een KEW. Dus waarom niet? Ben je in de tussentijd lekker flexibel en houd je de keuze wat je gaat doen.

Klinkt goed en is ook waar. Tot nu toe dan. Want als het aan de nieuwe regering ligt, komt daar per 1 januari 2013 een einde aan. Kun je vanaf dat moment een polis niet meer overzetten naar box 1. Beetje jammer, als je daar wel op gerekend had.

Daarom waarschuwen het Verbond van Verzekeraars en de Organisatie van Financiële Dienstverleners (OvFD) dat je op moet letten! Als je een aflospolis in box 3 hebt, kun je anders een behoorlijke fiscale teleurstelling tegenkomen…

Lees ook:Hypothekentaal: eigenwoningforfait
Lees ook:Geen boete meer bij aflossen hypotheek
Lees ook:Hypotheek aflossen of bijstorten?
Lees ook:Ja! We krijgen uitstel!
Lees ook:Dacht je dat de polis onbelast zou uitkeren…

5 reacties op “Spaarhypotheek? Of andere aflospolis? Even opletten!

 1. Rudie

  Komt er ook een verruiming van de fiscale regelgeving om de spaarhypotheek versneld af te lossen. Nu moet het aflossingschema immers aan regelgeving voldoen, zoals een minimale looptijd van 20 jaar en de hoogste inleg mag niet meer bedragen dan 10 maal de laagste inleg. Met de huidige regelgeving is het dus lastig om versneld af te lossen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Anneke

  Lets hope so! Voor zover ik weet is daar nog niets over vastgelegd.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Attirb

  Ik hoor niemand over een kapitaalverzekering in box 3, die van vóór 14-9-2001 is. Want hier geldt in box 3 een vrijstelling voor van ca. euro 123.00 p/ps. –> Bij deze oude kapitaalverzekeringen had je toch al een vrijstellng in box 3, boven de spaarvrijstelling van euro 40.000.
  Waarom schrijft niemand daarover?? zo raakt iedereen in paniek.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Anneke

   Met zo’n oude kapitaalverzekering heb je als het goed is nooit het voornemen gehad deze in box 1 te plaatsen toch?

     /   Beantwoorden  / 
 4. Attirb

  Aanvulling op eerder bericht. vrijstelling van ca. euro 123.000

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.