Zorgplicht of risicobeperking?

Banken schijnen hun klanten tegenwoordig al actief te benaderen over extra aflossing op de hypotheken. Het FD schrijft  in het  artikel ‘Bank vraag klant aflossing‘ dat klanten met een beleggingshypotheek of een groot aflossingsvrij deel in hun hypotheek, een brief of telefoontje krijgen over dit onderwerp. Waarom doen ze dat?

Het FD heeft het de banken natuurlijk gevraagd, en krijgt als antwoord dat het bij hun zorgplicht hoort. Dat is natuurlijk ook wel zo, het is zeker in het belang van de klant dat deze zich realiseert dat er bij (gedwongen) verkoop een restschuld overblijft die groeit naarmate de huizenprijzen dalen.  Dat is immers een risico. Maar …. niet alleen voor de klant.

Natuurlijk doen de banken dit niet alleen uit liefde voor de klant. Ze lopen zelf immers ook een pittig risico op hypotheken zonder NHG, die voor een groot deel aflossingsvrij zijn, of afhankelijk van beleggingen. Dat risico willen ze vast ook graag beperken en dat is ongetwijfeld een belangrijke reden om deze acties te ondernemen.

En bovendien: die hypotheekadviseurs hebben anders toch niets te doen bij die banken, die moeten ze ook aan het werk houden. Dus zo snijdt het mes op dit gebied aan alle kanten!

Lees ook:Misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek
Lees ook:Risico vertaald in hypotheekrente
Lees ook:Renteherziening opeens heel interessant
Lees ook:Flexwerkers maken het moeilijk
Lees ook:NHG wordt veel duurder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.