Geen opeethypotheek meer op het menu


Hoe vaak zeggen mensen dat niet ‘Mijn huis is mijn pensioen‘? Het is niet zo’n gekke gedachte: als je een huis hebt met een lage hypotheek, zit er veel geld ‘in de stenen’. Een grote spaarpot met een dak erop, in feite. De vraag is alleen hoe je dat geld uit die spaarpot haalt, als je het in de toekomst nodig hebt om genoeg inkomen te hebben.

Daar hadden de banken wel een interessante oplossing voor: de opeethypotheek. Een hypotheek waarmee je twee potjes geld opneemt: één om je inkomen mee aan te vullen, en één om de rente over die hypotheek mee te betalen. Zo eet je de overwaarde in je woning op. Je haalt geld uit de spaarpot terwijl je wel in de woning blijft wonen. Natuurlijk raakt de spaarpot een keer leeg, maar dat was dan ook eigenlijk de bedoeling. Dan kun je altijd nog de woning verkopen om vervolgens te gaan huren. Anders zit je vervolgens met een veel hogere hypotheek dan voorheen, waarover je de hypotheekrente helemaal niet kunt betalen.

Je kunt erover discussiëren of het een verstandige zet is, zo’n opeethypotheek. Ik zeg: in sommige situaties wel, in andere beter van niet. Voor de situaties waarin het wel slim is, moet het alleen wel mogelijk zijn om zo’n hypotheek af te sluiten. En dat is het niet meer. Met de nieuwe Gedragscode zijn de regels zodanig gesteld, dat je de lasten van de hypotheek uit je huidige inkomen moet kunnen betalen. En dat is bij zo’n opeethypotheek meestal niet het geval: de rentelasten zijn immers meegefinancierd omdat het reguliere inkomen niet om over naar huis te schrijven is. De opeethypotheek is daarmee van het menu van de banken gehaald.

Lees ook:Kun je nog wel je huis opeten?
Lees ook:Streng, strenger, strengst
Lees ook:Hypothekentaal: eigenwoningforfait
Lees ook:Verbod op tophypotheken: spannend!
Lees ook:Te hoge winsten op hypotheken

3 reacties op “Geen opeethypotheek meer op het menu

 1. Patrick

  Hallo Anneke,

  Wat je hierboven stelt is niet helemaal waar, hypothecaire leningen bestemd voor de eigen woning vallen onder de gedragscode.
  Een opeethypotheek is niet bestemd voor de eigen woning, valt in box 3 en derhalve niet onder de gedragscode.
  Producten als de Florius Verzilverhypotheek en de SNS extrainkomen hypotheek blijven gewoon bestaan en aan te vragen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Anneke

   Is dat zo Patrick? Ik ben natuurlijk allang niet meer werkzaam als adviseur, maar lees van Van Nuenen en ook in reactie daarop op LinkedIn dat ze niet meer te krijgen zijn. Als dat wel zo is, vind ik dat goed nieuws!

     /   Beantwoorden  / 
 2. orv

  Dat zou zeker goed nieuws zijn

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.