Een hypotheek online afsluiten? Weet wat je doet!

Niet alle financiële producten zijn geschikt om online af te sluiten. Een hypotheek is een voorbeeld van een product waar je een degelijk advies voor moet inwinnen.

Sinds 1 januari 2013 mogen verzekeraars en banken geen provisie meer verstrekken aan bemiddelaars voor het afsluiten van hypotheken. Naast hypotheken geldt dit ook voor andere complexe financiële producten zoals een levensverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Op deze manier zijn de verdiensten van de adviseur transparant geworden. De advies- en bemiddelingskosten moeten nu namelijk afzonderlijk bij de klant in rekening gebracht worden. Er zal meer onderlinge concurrentie ontstaan, waardoor de advieskosten dalen. Je kunt geld besparen door een hypotheek online af te sluiten, maar of dat nu zo verstandig is?

Verzekeringen vergelijken op het internet kan zeer lonend zijn. Het is ook relatief eenvoudig om hypotheekrentes onderling te vergelijken, maar een hypotheek is meer dan alleen de hoogte van de hypotheekrente. Er zijn tegenwoordig nog maar twee hypotheekvormen die toegestaan zijn. Hierdoor is kiezen voor de beste hypotheekvorm eenvoudiger geworden, maar het blijft voor de meeste mensen verstandig om te kiezen voor een goed advies en een professionele begeleiding.

Een hypotheek is eigenlijk een zeer grote lening met het huis als onderpand. De hypotheek moet goed afgestemd worden op jouw persoonlijke situatie. Hiervoor is het noodzakelijk dat een adviseur eerst jouw volledige financiële positie in kaart brengt. Er moet niet alleen gekeken worden in hoeverre je de lasten kunt dragen. Ook moet inzichtelijk worden gemaakt wat de gevolgen zijn van overlijden, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. De hypotheeklasten moeten namelijk ook nog te dragen zijn bij financiële tegenslagen en bij overlijden van één van de huiseigenaren.

Lees ook:Ik kan mijn hypotheek zelf regelen!
Lees ook:Nu kiezen voor een variabele hypotheekrente?
Lees ook:De Welke Groep wil kwaliteit hypotheekadvies inzichtelijk maken
Lees ook:Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
Lees ook:Hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten

3 reacties op “Een hypotheek online afsluiten? Weet wat je doet!

 1. P. Muns

  Hallo Juul,
  Uitstekende blog om mensen te wijzen op het belang van meer dan alleen “hypotheekrente-advies”. En de verschillen tussen zelf online afsluiten van de hypotheek en online advies inwinnen te belichten.
  De tarieven die gerekend worden voor volledig zelf je hypotheek regelen, verschillen (logischerwijs) enorm van online hypotheekadvies en begeleiding. Maar daar schuilt inderdaad het gevaar van onderbelichting van wensen en risico’s.

  Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat er 4 typen aanbieders zijn:
  1) Banken (hypotheekadvies op locatie of online)
  2) De “reguliere” intermediair (hypotheekadvies op kantoor of bij mensen thuis)
  3) De “online” intermediair (hypotheekadvies via telefoon of webcam)
  4) De online “doe het zelf, of execution only” hypotheekaanbieders
  De klant krijgt steeds meer de mogelijkheid te kiezen voor wat het beste bij hen past, wat voor hun het makkelijkst is en wat ze willen betalen. En dat is een goede ontwikkeling!
  Geweldige blog!
  Mvrgr,

  Patrick Muns
  Het HypotheekAdviesHuis
  http://www.hypotheekadvieshuis.nl

    /   Beantwoorden  / 
 2. Olivier Tardieu

  Hallo Juul,

  Leuk om je artikel te lezen!
  Ik ben het helemaal met je eens dat het verstandig is om bij een hypotheek degelijk advies in te winnen, dat het kiezen van de hypotheekvorm eenvoudiger is geworden en dat de hoogte van de rente maar één van de componenten is waar iemand rekening mee moet houden. Ook ben ik het helemaal helemaal eens dat er gekeken moet worden in hoeverre je de lasten kunt dragen en de gevolgen van overlijden, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Je suggereert dat het noodzakelijk is dat een adviseur de volledige financiële positie in kaart brengt. Veel mensen vinden het juist prettig dat de adviseur juist niet alles doet. Zelfs GFK heeft onderzoek uitgevoerd en daaruit blijkt dat ±60% van de hypotheek afsluiters graag zichzelf goed informeert en juist ook zaken zelf wil doen en invullen al dan niet met de hulp van een adviseur. De adviseur moet zich juist meer als een soort coach opstellen en iedere klant de juiste informatiebehoefte geven. Door online persoonlijke gegevens in te voeren (bijv. salaris etc.) kan je gemakkelijk zelf inzicht krijgen in je hypotheekmogelijkheden en gevolgen van overlijden, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid. Gevolg is dat het begrip over persoonlijke financiën toeneemt en dat dat mensen juist zelf beter met hun eigen financiën om kunnen gaan in plaats van (volledig) afhankelijk te zijn van een adviseur. De goede online hypotheekadviseurs hebben slimme hypotheeksoftware online toegankelijk gemaakt die zo veel hypotheekvarianten en voorwaarden vergelijkt en optimaliseert, daar is een mens gewoon niet toe in staat. In simpele bewoordingen worden hypotheekmogelijkheden, bijbehorende kosten, voorwaarden, risico’s en kleine lettertjes verklaard. Vaak hebben deze partijen ook juist ervaren hypotheekadviseurs in dienst die de klant daar waar nodig coachen om tot het beste persoonlijke advies te komen. Ik zie dus geen gevaar in het online afsluiten van een hypotheek, maar juist een grote kans om een beter en begrijpelijker te hypotheekadvies te krijgen. Bijkomend voordeel is dat de kosten voor online hypotheekadvies veel lager zijn dan bij traditioneel face to face hypotheekadvies.

  Olivier Tardieu
  eyeOpen.nl
  http://www.eyeopen.nl

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.