Hypotheken niet boetevrij te herfinancieren

EurosIn september heeft Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie minister Dijsselbloem verzocht om in gesprek te gaan met banken over het boetevrij openbreken van rentevaste periodes. Uiteraard zijn banken niet bereid om hieraan mee te werken. Contracten worden toch ook niet opengebroken als de hypotheekrentes juist hoog liggen!

Huiseigenaren met een hypotheek zouden de rentevaste periode nu graag opnieuw vast willen stellen. De rentestand is nu namelijk dermate laag dat er veel geld te besparen is. Alleen huiseigenaren met een spaarhypotheek of een bankspaarhypotheek houden liever een hogere hypotheekrente aan.

Banken hebben bij Dijsselbloem aangegeven dat ze kosten moeten rekenen bij het openbreken van het contract. Indien ze dat niet meer gaan doen, zal het niet meer mogelijk zijn om nog rentevaste periodes af te spreken. Het alternatief is dat alle hypotheekrentes variabel zijn.

De rentevaste periodes openbreken zou wel een gedeeltelijke oplossing kunnen zijn voor de ruim 100.000 huiseigenaren met een betalingsachterstand, maar daar kunnen banken natuurlijk niet aan beginnen. Je kunt mensen die keurig maandelijks de woonlasten betalen niet achterstellen ten opzichte van de huiseigenaren die betalingsachterstanden hebben.

Ik begrijp eigenlijk niet waarom Dijsselbloem het gesprek aan is gegaan met de banken. De uitkomst uit de gesprekken lijkt mij nogal logisch.

Lees ook:Rentemiddeling afdwingen
Lees ook:Hypotheekrente gewoon 30 jaar vast zetten
Lees ook:Hypotheken zijn uitverkocht
Lees ook:Wat gaat de hypotheekrente doen?
Lees ook:Is hypotheekrente laag? Vraag een nieuw rentevoorstel aan

Eén reactie op “Hypotheken niet boetevrij te herfinancieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.