Is hypotheekrente laag? Vraag een nieuw rentevoorstel aan

Als de huidige hypotheekrente fors lager is dan de door jou verschuldigde hypotheekrente, kun je de bank vragen om een nieuw rentevoorstel. Op deze manier kun je een lopende rentevaste periode openbreken.

Bij het afsluiten van een hypotheek leg je de hypotheekrente voor een bepaalde periode vast. Voor langere tijd vastleggen houdt in dat je voor zekerheid kiest. Een kortere rentevaste periode zorgt over het algemeen voor een lagere hypotheekrente, maar biedt ook minder zekerheid. De beste keuze hangt af van jouw persoonlijke situatie en de hoogte van de hypotheekrente. Indien je een korte periode voor de einddatum van je rentevaste periode zit, kun je de bank verzoeken om alvast een nieuw rentevoorstel te sturen.

Wanneer is het verstandig om een nieuw rentevoorstel op te vragen?
Stel, de rente is nu laag en op korte termijn verwacht je een stijging. Als dit echt gebeurt ben je beter af om nu al een nieuw voorstel op te vragen. Maar ook als de hypotheekrente nu hoog is en je verwacht een nog verder stijgende rente, moet je ook een nieuw voorstel opvragen.

Hoe lang voor de einddatum van de rentevast periode een verlening aanvragen?
Je moet er rekening mee houden dat de bank er niet slechter uit wil komen. Als de rente nu lager is, zal de bank de inkomsten uit je huidige rentevast periode niet mis willen lopen. Een periode van een paar maanden zal gauw overbrugbaar zijn. Als we het hebben over een resterende looptijd van jaren, kan het een kostbare aangelegenheid worden om de lopende periode open te breken.

Lange rentevaste periodes kosten vaak onnodig veel
Over het algemeen zijn de huiseigenaren die de hypotheekrente steeds voor vijf jaar vastzetten beter uit in vergelijking met de huiseigenaren die kiezen voor een vaste rente gedurende een periode van tien jaar. Begin jaren tachtig hadden we in Nederland hypotheekrentes boven 13%, maar meestal ligt de renteniveau een stuk lager. Gerekend over de afgelopen twintig jaar zijn er geen grote uitschieters naar boven geweest.

Lees ook:Nu kiezen voor een variabele hypotheekrente?
Lees ook:Hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten
Lees ook:Advies bij verlengen rentevast periode
Lees ook:Hypotheekrente kort vastzetten? Of juist lang vastzetten?
Lees ook:Openbreken rentevaste periode kan vaak uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.