Rentemiddeling afdwingen

Na veel aandacht in de media is de wens om rentemiddeling aan te bieden door hypotheekverstrekkers ook doorgedrongen bij de politiek. Minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, gaat hypotheekverstrekkers een brief sturen met het verzoek om rentemiddeling aan te bieden.

 

Waarom moeten banken rentemiddeling aanbieden?
Veel huiseigenaren hebben er in het verleden voor gekozen om de hypotheekrente voor een lange periode vast te leggen. Door de huidige lage hypotheekrente is het nu zeer aantrekkelijk om de lopende rentevast periode open te breken en om de rente vast te zetten tegen de huidige tarieven, maar helaas ligt dat niet zo eenvoudig. Bij het openbreken van de rentevast periode zal de bank een boeterente in rekening brengen. Bij langlopende rentevast periodes kan de boeterente in de duizenden euro’s lopen. Een goed alternatief is rentemiddeling.

Wat is rentemiddeling?
Bij rentemiddeling wordt de lopende rentevast periode ook opengebroken, maar er wordt geen boeterente in rekening gebracht. In plaats daarvan wordt de huidige hoge rente in jouw rentevast periode verrekend met de huidige lagere hypotheekrentes. Op deze manier kun je profiteren van de lage rente, zonder een boeterente te betalen.

Wat is het probleem?
Niet alle geldverstrekker bieden de optie om te middelen aan. Bijvoorbeeld ING, Achmea en SNS wel, maar grote geldverstrekkers als ABN Amro, Rabobank en Aegon niet. Door de hypotheekrente te kunnen middelen zullen minder huiseigenaren in de problemen komen, want de maandlasten worden beter betaalbaar. De hypotheekverstrekkers hebben er zelf ook baat bij, maar het gaat hun wel veel tijd kosten.

Nu maar afwachten wat de betreffende banken met de brief van Dijsselbloem gaan doen.

Lees ook:Rentemiddeling om de hypotheekrente omlaag te krijgen
Lees ook:Betaal jij ook teveel aan hypotheeklasten?
Lees ook:Rentemiddeling – beter dan niets doen!
Lees ook:Openbreken rentevaste periode kan vaak uit!
Lees ook:Hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten

3 reacties op “Rentemiddeling afdwingen

 1. Sander Klamer

  Dit idee opperden mensen -waaronder ikzelf- al jaaaaren geleden. Nú pas worden ze een beetje wakker in den Haag, ze zijn zo ontzettend laat dat het alleen daarom al zou passen om dit gewoon af te dwingen.

  Dat zijn ze min of meer, na alle perikelen en bezuinigingen, aan ons verplicht ; na zoveel ‘slack’ aan bedrijven zijn wij burgers nu eens aan de beurt! Dat ze maar opschieten met afdwingen, het is een schande!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Leander

  Goed punt, nadat zoveel mensen zijn afgezet door de geldvertrekkers, met woekerpolissen enzo, wordt het nu wel eens tijd dat er rekening wordt gehouden met het volk.

  Volgens de theorie schiet een bank er niet bij in door rentemiddeling toe te passen, maar mogelijk hebben ze dit zelf al een beetje toegepast achter de schermen en steken ze nu elke maand het geld in hun zak, geen idee, maar hoe dan ook, er mag weleens wat terug worden gedaan na al oplichterij..

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jan

  Wanneer gaat Aegon overstag???:???

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.