Overbruggingskrediet valt soms vies tegen

Wanneer mensen met een eigen woning verhuizen naar een andere koopwoning zit er vaak enige tijd tussen de datum van overdracht van de twee woningen. Al is het alleen al om de tijd te hebben om te verhuizen, of de nodige verbouwingen te (laten) doen, of omdat de huidige woning gewoon nog niet verkocht is. In die situaties is wordt de nieuwe woning eerder jouw eigendom dan dat je de oude overgedragen hebt - en heb je dus tijdelijk twee woningen. Dat heeft ook financiële gevolgen die vaak over het hoofd gezien worden door de blije verhuizers.

Het klinkt zo makkelijk: even twee woningen want dan hebben we de tijd om te verbouwen. Doe maar een paar maanden want dan doen we het in één keer goed. Zit wat in, anders blijf je nog jaren met onafgemaakte klussen zitten. Maar realiseer je dat het hebben van twee huizen ook geld kost!

Je hebt je oude woning nog en de bijbehorende hypotheek. En je hebt de nieuwe woning met bijbehorende hypotheek. Daarbij is het tegenwoordig ook heel gebruikelijk (en min of meer door de fiscus afgedwongen) dat de overwaarde van de huidige woning gebruikt wordt voor de financiering van de nieuwe. Alleen is dat geld pas beschikbaar als die verkoop heeft plaatsgevonden, dus moet de overwaarde voor de aankoop voorgefinancierd worden. Dat gebeurt met een zgn. overbruggingskrediet. Kortom: drie geldsommen waarover tijdens de "twee-huizen-periode" rente over betaald moet worden.

Daarnaast is het zo dat meestal niet de volledige overwaarde als overbruggingskrediet geleend kan worden. Dit is afhankelijk van de status van de verkoop, ofwel: hoe zeker is de bank van het terugkrijgen van het geld. Maar het eventuele gat is meestal wel op te lossen met een tijdelijk hogere hypotheek op het nieuwe huis.

Overbruggen brengt bovendien de nodige extra kosten met zich mee. De rente is pittig, en de administratiekosten ook. Op zich begrijpelijk, aangezien een bank er veel werk aan heeft en er niet – zoals met een hypotheek – een flinke tijd rentemarge op gaat verdienen. Vaak moet het krediet notarieel ingeschreven worden (met bijbehorende kosten) en soms moet de woning ook nog getaxeerd worden (met bijbehorende kosten). Ik merk dat de hoogte van al die kosten voor veel mensen in de praktijk een tegenvaller is.

Tot slot: als je een andere woning koopt terwijl de jouwe nog niet verkocht is, loop je het risico heel erg lang met die driedubbele lening te blijven zitten. Verkopen gaat soms heel snel, maar kan ook bijzonder lang duren. Als het ook maar enigszins kan, kies er dan voor om eerst te verkopen en dan pas voor een nieuwe woning te gaan.

Lees ook:Wat kan ik met de overwaarde in mijn huis doen?
Lees ook:Bijleenregeling in het kort
Lees ook:Waarde woning als oudedagsvoorziening?
Lees ook:Een huis deels financieren met overwaarde
Lees ook:Geen opeethypotheek meer op het menu

0 reacties op “Overbruggingskrediet valt soms vies tegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.