Kun je nog wel je huis opeten?

Wie wat ouder is en een behoorlijke overwaarde in zijn huis heeft, kan daarmee een leuke aanvulling op zijn inkomen regelen. Je huis opeten, noemen we dat: de overwaarde opnemen om maandelijks een beetje meer te besteden te hebben. Want waarom zou je de waarde in je woning onbenut laten, zodat alleen de kinderen er later van kunnen profiteren?

Dat opeten van de overwaarde door senioren gaat waarschijnlijk veel lastiger worden. De nieuwe regels voor het verstrekken van hypotheken, die binnenkort ingaan, maken het voor banken moeilijk om dit soort constructies toe te passen. Vaak hebben we het immers over mensen met een relatief laag inkomen (AOW met een klein pensioentje), die dat inkomen dus willen verhogen met zo’n hypotheek.  Maar met de nieuwe regels voor hypotheekverstrekking wordt veel strakker vastgehouden aan de factor die je maximaal mag toepassen op het inkomen. Laag inkomen betekent lage hypotheek, met maar een paar uitzonderingsmogelijkheden. Dat kan de opeethypotheek dus behoorlijk in gevaar brengen.

Een andere manier om van je huis te leven is wel in aantocht met het idee dat pensioenfondsen de woningen van hun deelnemers opkopen. Dan kun je er wel in blijven wonen, maar ben je geen eigenaar meer. Anders kun je natuurlijk altijd nog je huis verkopen en in een huurwoning of gehuurd appartement gaan wonen. Dan kun je de overwaarde opeten zonder dat er een hypotheekverstrekker bij komt kijken. En dus ook geen hypotheekregels. Maar ja, moet je nog wel even koper zien te vinden die het huis voor een goede prijs van je wil kopen.

Lees ook:Geen opeethypotheek meer op het menu
Lees ook:AFM zegt nee
Lees ook:Geld besparen op hypotheekrente
Lees ook:Hypotheek verhogen: wel of niet doen?
Lees ook:Financieel voordeel bij echtscheiding?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.