Huis in plaats van pensioen?

Spannend plan, dat de ChristenUnie in haar verkiezingsprogramma heeft staan. De partij wil het mogelijk maken dat je het werknemersdeel van je pensioenpremie niet gebruikt voor pensioenopbouw, maar voor het aflossen van je hypotheek. Daar moet ik echt ff over nadenken.

Je krijgt van je werkgever een pensioenregeling aangeboden, waarbij je een deel van de premie zelf moet betalen. Dat is heel normaal. Dat werknemersdeel is wel nodig om een behoorlijk pensioen mee op te bouwen. Wat de CU nu zegt, is dat je dus minder pensioen gaat opbouwen. Tenminste, als je ervoor kiest om dat werknemersdeel voor aflossing van je hypotheek te gebruiken.

Heb je dus straks als je …. 67…68…70… bent, een onvolwaardig pensioen. In plaats daarvan misschien een hypotheekvrij huis. Fijn, wonen zonder hypotheeklasten. Dan heb je ook minder inkomen nodig natuurlijk. En als je de woning verkoopt krijg je geld op je bankrekening om je inkomen mee aan te vullen. Alleen zit je dan wel met wat afhankelijkheden. Zoals de prijs die je voor je huis kunt krijgen. En de vraag hoelang je leeft.

Gevoelsmatig ben ik geen voorstander van dit idee. Jij?

 

Lees ook:Geen opeethypotheek meer op het menu
Lees ook:Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?
Lees ook:Kun je nog wel je huis opeten?
Lees ook:Verplichte verzekering tegen waardedaling huis?
Lees ook:Klaas Knot – Regeling hypotheekrenteaftrek moet verder worden versoberd

2 reacties op “Huis in plaats van pensioen?

  1. Ron

    Op verzoek van de werknemer en in de context van het aflossen van een eventuele restschuld. Klinkt niet gek. Mensen de gelegenheid geven om geld dat ze toch al opzij zetten, te gebruiken om een eventuele restschuld, die als een molensteen om je nek kan hangen, af te lossen.

    Het is geen wereldidee en in het grote spel der dingen zal het niet veel uitmaken, maar ach, de ChristenUnie let op de kleintjes, zullen we maar denken..

    Groeten, Ron.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Paul

    Dit is een van de redenen waarom ik zzp-er ben. Investeer liever in een huis waardoor kosten laag blijven. Een schuld aan de ene kant en een spaarpotje aan de andere kant is simpelweg inefficient. Voor mij geen verplicht pensioenfonds dat leeggeplukt wordt door de babyboomers.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.