Eerste tekenen van instorten woningmarkt?

Gaat woningmarkt instorten?Of is dat wat overdreven… De NVM bericht dat de huizenprijs voor het eerst in 18 jaar op kwartaalbasis is gedaald. Ofwel: de gemiddelde verkoopprijs is in het afgelopen kwartaal iets (0,3%) lager dan in het kwartaal daarvoor. Ten opzichte van een jaar geleden is er nog wel een stijging van 1,8%. Moeten we hiervan schrikken?

Ik denk van niet maar wie ben ik… het risico van sparen bij Icesave heb ik ook verkeerd ingeschat… Maar jeetje, we hebben het over 0,3%! Dat kan ook door slecht weer komen.

We weten het niet en ook dit is een kwestie van afwachten. De gebeurtenissen in de financiële wereld helpen in ieder geval niet: door de hogere rente en strengere regels is het afsluiten van een hypotheek gewoon lastiger.

Als je iets verder denkt is het best zorgwekkend als de gestremde hypotheekverstrekking de oorzaak is van dalende huizenprijzen. Dat houdt dan in dat mensen niet voor een huis betalen wat het waard is, maar wat ze maximaal kunnen lenen. Dat is met deze huizenmarkt niet zo vreemd (je hebt al gauw jouw maximale hypotheek nodig om uberhaupt te kunnen kopen) maar toch. Kun je meer lenen, betaal je voor hetzelfde huis zonder problemen €30.000 meer. Als dat echt is hoe het werkt zie ik de huizenprijzen nog wel verder dalen…

Lees ook:Sterk stijgende vraag naar hypotheken
Lees ook:Huizenzoekers overtuigd van daling huizenprijs
Lees ook:De huizenmarkt trekt aan, maar hoe lang nog?
Lees ook:Steeds meer huizen worden gedwongen verkocht
Lees ook:Steeds meer vraag naar hypotheken

Eén reactie op “Eerste tekenen van instorten woningmarkt?

  1. Steven

    Rentes op hypotheek waren structureel laag doordat:
    1- de hypotheekverstrekker de hypotheken in pakketten doorverkocht aan derden. Toegang tot kapitaal was daardoor eenvoudig.
    2- risico op deze pakketten verspreid werd onder een groot aantal partijen op basis van het gewenste rendement en bijbehorend risico van de partijen
    3- alle partijen de risicos van een neergaande trend op de huizenmarkt onderschatten

    Dit betekent dat zelfs zodra de financieele markten enigsinds gestabiliseerd zijn en banken voldoende zekerheid hebben over hun solvabiliteit en kapitaal ratios, dat dan nog de hypotheekrente voorlopig hoger zal zijn.

    Doordat het vertrouwen in de huizenmarkt ondermijnt is, zullen minder partijen geld beschikbaar stellen aan hypotheekverstrekkers en zullen deze laatste partijen andere bronnen van kapitaal moeten vinden. Al aan het begin van deze crisis in de zomer van 2007 werd duidelijk dat de methods om risicos te spreiden in de praktijk niet werkte en is dus ook deze werkwijze niet populair meer.

    Het enige positieve is dat er een aantal banken in Nederland zijn die niet volledige afhankelijk zijn van externe financiering voor het verstrekken van hypotheken. Aan de ene kant zien zij de concurrentie verminderen waardoor ze meer mogelijkheden hebben om hogere marges te eisen. Aan de andere kanten hebben ze zulke grote belangen in de Nederlandse huizenmarkt dat ze zich zullen inzetten om er voor te zorgen dat deze niet crasht. Dat zou betekenen dat ze toch scherpe hypotheekrentes zullen aanbieden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.