De huizenmarkt trekt aan, maar hoe lang nog?

Vorige week zijn drie verschillende bedrijven met positieve berichten gekomen over de huizenmarkt. Volgens het Hypotheken Data Netwerk zijn er in het eerste kwartaal 27% meer hypotheken verstrekt in vergelijking met het eerste kwartaal van 2014. De ABN Amro heeft de prognose van de ontwikkeling van de huizenprijzen naar boven bijgesteld. Afgelopen donderdag meldde de NVM een sterk stijgend aantal transacties in het eerste kwartaal van 2015.

De NVM makelaars hebben in het eerste kwartaal van dit jaar 19% meer huizen verkocht in vergelijking met het eerste kwartaal van 2014. Toch zijn er in het eerste kwartaal van dit jaar minder huizen verkocht ten opzichte van het laatste kwartaal van 2014. In totaal hebben de NVM makelaars 28.900 huizen verkocht. In het laatste kwartaal van 2014 waren het er nog 34.000.

Gemiddelde huizenprijzen blijven nog steeds constant
Uitgaande van de cijfers van de NVM zijn de gemiddelde huizenprijzen licht gestegen vergeleken met het laatste kwartaal van 2014. Het gaat om een stijging van 0,1%. De prijzen liggen nu 14% lager dan het niveau vóór de crisis. Maar het positieve is dat de gemiddelde huizenprijzen al weer 5% gestegen zijn sinds het dieptepunt van een paar jaren geleden.

Per 1 juli daalt de maximale hypotheekverstrekking
De maximale verstrekking onder de NHG zakt per 1 juli weer. Naar verwachting zullen de gevolgen van deze verlaging voor de huizenmarkt beperkt blijven. Maar er gaat meer veranderen per 1 juli. Voor hypotheekrentes tot 3% gaat een lagere maximale hypotheek gelden. Dit zal tot gevolg hebben dat de meeste huizenkopers ongeveer 5% minder kunnen lenen op hun inkomen.

De exacte procentuele verlaging is afhankelijk van de hoogte van het inkomen. Dit is de tweede keer dat er strengere normen worden doorgevoerd, want op basis van berekeningen van het Nibud zijn de leennormen per 1 januari van dit jaar ook al strenger geworden.

Huis kopen wordt steeds goedkoper en de normen worden steeds strenger
Eigenlijk is het een vreemde gedachtegang. Tegen steeds lagere maandlasten kun je een hypotheek afsluiten, maar om huizenkopers tegen zichzelf te beschermen kunnen ze een steeds lagere hypotheek afsluiten! Banken denken onvoldoende mee om de huizenmarkt degelijk te kunnen herstellen. Helaas zien wij dat niet alleen bij hypotheken, maar bijvoorbeeld ook bij het verstrekken van bedrijfsleningen.

Zolang de rente zo laag blijft zal de huizenmarkt zich blijven verbeteren, maar wat gaat er gebeuren als de rentes weer hard gaan stijgen?

Lees ook:Steeds meer huizen worden gedwongen verkocht
Lees ook:Steeds meer aangevraagde hypotheken
Lees ook:Huizen zijn bijna 4 procent duurder geworden
Lees ook:Flink meer hypotheekaanvragen
Lees ook:Sterk stijgende vraag naar hypotheken

2 reacties op “De huizenmarkt trekt aan, maar hoe lang nog?

  1. Iemand

    Wat is er positief aan dat de huizenprijzen sinds het dieptepunt weer met 5% zijn gestegen?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Jan Verdienen

    Wat iemand zegt klopt inderdaad. Het dieptepunt is natuurlijk veel en veel lager dan het ooit was. Dat het nu iets gestegen is betekent nog weinig. Wat wel zo is is dat het afhankelijk is van de publieke opinie dus positief blijven!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.