Startsteuntje

Leuk bedacht naampje door Direktbank: Startsteuntje. Het is niets anders dan de mogelijkheid om ouders te laten meetekenen als hoofdelijk medeschuldenaar bij het aangaan van een hypotheek. Een oplossing die aangeboden wordt aan starters op de woningmarkt om net een beetje meer te kunnen lenen (hier tot 30%) dan op hun eigen inkomen mogelijk is. Niets nieuws dus, er zijn heel veel banken die deze mogelijkheid wel bieden. Als tenminste de verwachting is dat het inkomen van de starter binnen afzienbare tijd zodanig zal stijgen dat de hypotheek dan op eigen kracht gedragen kan worden.

Wel vind ik het opvallend dat de laatste tijd veel hypotheekverstrekkers die eerder deze ruimte niet boden, nu wel komen met zoiets als het Startsteuntje. Waarom? Zou het misschien zo zijn dat ze liever een hypotheek verstrekken aan een starter die het eigenlijk net niet kan hebben mét deze extra zekerheid, dan aan een aanvrager die het net wél kan hebben op eigen inkomen? Er zijn zo immers meer schuldenaren om aan te spreken dus minder kans op het ontstaan van oninbare schulden als het misgaat met de hypotheek.

Nou ja, hoe dan ook. Het is op zich fijn voor starters dat ze wat ruimere mogelijkheden kunnen krijgen met hulp van hun ouders. Al is het natuurlijk wel belangrijk dat ze zich beseffen – kind én ouders – welk risico ze nemen.

Lees ook:AEGON creëert extra mogelijkheden voor starters
Lees ook:Starter overdrijft inkomensperspectief
Lees ook:Verruiming schenkingsmogelijkheden voor kopen huis
Lees ook:Starterslening kan weer in de startblokken
Lees ook:Hypotheekaanbieders stoppen ermee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.