Hypothekentaal: hoofdelijk schuldenaar

hoofdelijk aansprakelijkAls je samen een hypotheek afsluit ben je allebei hoofdelijk aansprakelijk voor de terugbetaling. Wat betekent dat in de praktijk? Eigenlijk heel eenvouding: de geldverstrekker kan bij alle schuldenaren aankloppen voor terugbetaling van de gehele schuld. Ongeacht hoe je de schuldverdeling onderling geregeld hebt, als de bank het geld wil terugvorderen kan dat dus in z'n geheel bij één van beiden. Dus bij degene waar het meest te halen valt.

Dit is onder andere belangrijk als jullie uit elkaar zouden gaan. Als er daarbij een situatie ontstaat met een restschuld (omdat de hypotheek hoger is dan de opbrengst van het huis), dan kunnen jullie niet zelf bepalen dat je de restschuld fifty-fifty deelt. De bank zal dat alleen goedkeuren als jullie allebei financieel goed zijn voor de helft van de overblijvende lening. Anders zullen ze vasthouden aan de hoofdelijke aansprakelijkheid – de bank wil immers gewoon haar geld terug.

Een andere situatie waarin de term 'hoofdelijk schuldenaar' genoemd wordt is als ouders hun kind willen ondersteunen bij de aankoop van een woning. Dan zeggen mensen nog weleens dat ze garant of borg willen staan, maar dat zijn voor de bank veel mindere zekerheden. In de praktijk zal de bank van de ouder(s) vragen om mee te tekenen als hoofdelijk medeschuldenaar. Daarmee kunnen ze dus ook – indien nodig – voor terugbetaling van de hele schuld bij de ouders aankloppen. In ruil voor die extra zekerheid zijn sommige geldverstrekkers dan bereid om wat meer hypotheek te verstrekken dan ze op het inkomen van het kind zelf zouden doen. Als het kind dan genoeg verdient kan de ouder 'ontslagen worden als hoofdelijk schuldenaar'.

Lees ook:Voordelig schenken aan de kinderen
Lees ook:Startsteuntje
Lees ook:Rollebollen met de bank: DSB taferelen?
Lees ook:AEGON creëert extra mogelijkheden voor starters
Lees ook:Verzachting van de restschuld

3 reacties op “Hypothekentaal: hoofdelijk schuldenaar

  1. Emilie Kassenaar

    Ik sta ook borg voor de hypotheek van mijn dochter en haar vriend. Wat mij niet is verteld van te voren, is dat de ABN je niets laat weten als de kinderen niet aan hun verplichtingen voldoen. Ik merkte dat pas toen ik een brief van een door de ABN ingehuurd incassobureau ontving. Uiteraard is de zaak toen direct geregeld en houd ik nu maandelijks de vinger aan de pols. Maar…het blijkt dat ik persoonlijk aangemeld ben bij het BKR als wanbetaler vanwege dit akkefietje! Ik vind dit zéér onrechtvaardig, ik heb namelijk wel aan mijn verplichtingen voldaan. De ABN is in gebreke gebleven, zij hadden mij tijdig moeten verwittigen, dat is niet gebeurd en ik zit nu met de gebakken peren.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Inderdaad idioot dat ABN Amro je een BKR codering geeft terwijl je niet eens wist dat er niet goed betaald werd. Dat komt natuurlijk door dat medeschuldenaarschap. Ze zijn niet voor rede vatbaar? Ze hadden je immers wel mogen informeren…

        /   Beantwoorden  / 
      1. Emilie Kassenaar

        Op 6 juni heb ik een afspraak ten kantore…maar eens zien of ze e.e.a. willen herzien. Ik had dit echt niet voorzien! Mijn dochter en haar vriend natuurlijk ook niet, die hebben gewon een beetje dom gehandeld, maar dat hebben ze nu wel afgeleerd!

          /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.