Voordelig schenken aan de kinderen

Waarschijnlijk heb je het wel meegekregen: de nieuwe Successiewet, die per 1 januari 2010 is ingegaan. Daarin is er heel veel veranderd bij de belastingheffing over erfenissen en schenkingen. Zelfs de namen van de belastingen zijn anders: successierecht is erfbelasting geworden, en schenkingsrecht werd schenkbelasting. De structuur van de heffing (tariefgroepen en verschillende tarieven) is heel veel simpeler geworden, en de meeste ontvangers van nalatenschappen of schenkingen zijn nu voordeliger uit. Niet allemaal overigens. Er is ook een nieuw soort vrijstelling bij schenking ingesteld.

Al sinds jaar en dag kunnen ouders hun kinderen jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken, en is er eenmalig de mogelijkheid voor een verhoogde schenking. Daarvan kan gebruik gemaakt worden als het kind tussen de 18 en 35 jaar oud is. Trouwens ook als het kind zelf wel ouder is, maar getrouwd is met iemand in die leeftijdscategorie. Die eenmalige verhoogde vrijstelling staat voor 2010 op €24.000. Tot zover niets nieuws. Wel nieuw is de extra verhoging van die eenmalige vrijstelling tot €50.000, als de schenking gebruikt wordt voor de aankoop van een eigen huis of het bekostigen van een opleiding.

En nu is daar een aantal extra bestedingsdoelen aan toegevoegd. Ook als het kind het geld steekt in:

  • een verbouwing of verbetering van de (toekomstige) eigen woning,
  • afkoop van erfpacht, opstal of beklemming,
  • de aflossing van een bestaande eigenwoningschuld,

mag de extra verhoogde eenmalige vrijstelling daarvoor benut worden. Deze regel geldt officieel pas per 1 januari 2011, maar demissionair minister De Jager van Financiën heeft aangegeven dat deze verruiming ook al in 2010 gebruikt kan worden.

Lees ook:Geen boeterente meer verschuldigd
Lees ook:Al 50.000 schenkingen voor het kopen van een huis
Lees ook:Veel extra aflossingen in 2014
Lees ook:Nieuwe maatregelen woningmarkt?
Lees ook:Aflossen op de hypotheek steeds populairder

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.