Blijf zitten waar je zit…

Stel, je wilt eigenlijk wel verhuizen. Je hebt nu al een eigen huis. Met een ‘gewone’ hypotheek met NHG. Helft aflossingsvrij, rest spaarhypotheek. Zoals heel veel mensen in Nederland. Dan kun je jouw verhuisplannen maar beter in de koelkast zetten. Tenminste, als je niet heel veel meer wilt gaan betalen.

De nieuwe regel van verplicht annuïtair aflossen van je hypotheek, daar gaat het om. Dat zou alleen om nieuwe hypotheken gaan. Lastig voor starters, maar bestaande woningbezitters hebben er geen last van. Daarbij was gezegd dat ‘oude hypotheekcontracten’ zouden worden gerespecteerd.

Het is nooit echt heel duidelijk geweest hoe dat bedoeld werd. Bedoelen ze: als je blijft wonen waar je woont? Of bedoelen ze: ook als je de huidige hypotheek meeneemt naar een andere woning, blijft deze fiscaal zoals het nu is? Het leek erop dat het zou gaan zoals het laatste.

NHG denkt daar anders over. De nieuwe regels van de Nationale Hypotheek Garantie geven aan dat je bij verhuizing met je NHG-hypotheek meteen helemaal onder de nieuwe regels valt. Geen onderscheid tussen starters en doorstromers. Wel zo praktisch, maar heel nadelig voor degenen die een volgende huis kopen.

Want, wat betekent dit? Dat als je een hypotheek met NHG hebt, en je verhuist volgend jaar, dat je dan annuïtair moet gaan aflossen. Met bijbehorende hogere maandlasten. Ander aspect is die spaarpolis in je spaarhypotheek. Die zou dan afgekocht moeten worden, wat vaak erg ongunstig is.

Hmmmmm da’s niet om blij van te worden. Je zou bijna zeggen: blijf zitten waar je zit, en verroer je niet. Maar dan is de huizenmarkt helemaal ten dode opgeschreven.

UPDATE 8-11-2012: Dit gaat gelukkig niet door. Onzalige NHG-aanpassing van de baan 

Lees ook:Daar gaat ie…
Lees ook:Nu wil VVD weer soepeler hypotheek voor starters
Lees ook:Dé oplossing voor de woningmarkt?
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek? Alleen bij annuïteit…
Lees ook:Starters hebben pech gehad

Eén reactie op “Blijf zitten waar je zit…

  1. Prevenda

    Met een inflatie van 3% op jaarbasis is de schuld relatief gezien na 30 jaar ongeveer 40%.

    Met de snelheid waarmee op dit moment geld wordt geceeerd door de centrale banken kan de inflatie wel eens veel harder oplopen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.