Dé oplossing voor de woningmarkt?

De kabinetsformatie is nog lang niet rond, er wordt achter gesloten deuren gesproken. Belangrijke discussiepunten zijn ongetwijfeld de aanpak van de hypotheekrenteaftrek en de woningmarkt. Intussen voorzien drie adviesraden het nieuw te vormen kabinet alvast van een advies.

De adviesraden van de ministeries van VROM, Landbouw en Verkeer & Waterstaat hebben samen een rapport opgesteld. Hun advies: verplicht het annuïtair aflossen van de hypotheekschuld binnen 30 jaar. Dat zou goed zijn voor de woningmarkt, want banken zouden dan eerder hypotheken verstrekken. Tenmiste, dat lees ik op Cobouw. Maar hij noemt het geen aanpak van de hypotheekrenteaftrek, want “daar nu aan sleutelen is onverstandig”.

Hmmmmm klinkt een beetje vreemd. Hoe wil je mensen verplichten om hun hypotheek af te lossen, als het niet door een fiscale maatregel is? Moet er in de wet worden opgenomen dat hypotheken verplicht annuïtair worden afgelost? Lijkt me niet, dat mogen huizenbezitters – in samenspraak met hun bank – toch hopelijk gewoon zelf blijven bepalen. De enige manier om die afbouw te stimuleren is via een beperking van de hypotheekrenteaftrek.

Even verder snuffelen, op NVM.nl wordt ook over het rapport geschreven. Daar wordt het advies heel anders vertaald, wat al blijkt uit de kop ‘Hypotheekrente aanpakken door annuïtair aflossen in 30 jaar’. Dat is op zich geen nieuw idee, in deze blogpost van maart schreef ik er al over. Een idee bovendien, dat mij wel aanspreekt.

Of het dé oplossing voor de woningmarkt is, betwijfel ik sterk. Waarom zouden banken eerder hypotheken gaan verstrekken als ze in 30 jaar worden afgelost? In de eerste 10 jaar verloopt de aflossing niet bepaald snel, en daar zit toch het voornaamste risico van verkoop met verlies.

Ik blijf roepen: de oplossing voor de woningmarkt zit in het consumentenvertrouwen. Als mensen durven te kopen zullen ze dat ook wel doen – er vanuit gaande dat ze de benodigde hypotheek van de bank kunnen krijgen. Duidelijkheid over de hypotheekrenteaftrek zou dat vertrouwen en die durf absoluut bevorderen.

Lees ook:Hypotheekrenteaftrek? Alleen bij annuïteit…
Lees ook:Daar gaat ie…
Lees ook:Blijf zitten waar je zit…
Lees ook:Ook bestaande hypotheken aangepakt?
Lees ook:Starters hebben pech gehad

6 reacties op “Dé oplossing voor de woningmarkt?

  1. Rob

    Wat een vaag artikel. Het veronderstelt dat er een probleem is op de woningmarkt, maar geeft niet aan wàt dat is. Zet er nog wat loze kreten als hypotheekrenteaftrek en consumentenvertrouwen erbij, en je hebt een artikel van journalistiek niveau gelijk aan SBS6.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Dank voor je reactie Rob. Misschien moet je even verder neuzen op deze blog om meer van mijn stukjes over de woningmarkt (en hypotheekrenteaftrek) te lezen. Dat geeft misschien een beter totaalbeeld van mijn visie!

        /   Beantwoorden  / 
  2. Patrick

    Beste Anneke, hoezo zou een fiscale regeling moeten gelden als sleutelen aan de hypotheekrente aftrek? Volgens mij zit daar nog wel een verschil in. Je kan namelijk door een andere fiscale regeling, bv een aflossingsvrije hypotheek niet meer zien als hypothekcair krediet maar als conumptief krediet, de aflossing aanpakken terwijl de aftrekbaarheid van de belastingdienst hetzelfde blijft (je kan natuurlijk niet in een keer de aflossingsvrije hypotheek afschaffen, daar moet je een overgangsregeling voor treffen). Een ander idee is een aflossingsverplichting inbouwen in de gedragscode hypothecaire financiers. Of te wel, bij de basis het verstrekken van aflossingsvrije hypotheken verbieden. Vind dat overigens geen slecht idee.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Patrick

      Hmm mijn nederlands is weer erg goed… (belasingdienst = belasting)

        /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.