Starters hebben pech gehad

Je zal maar een starter zijn op de woningmarkt. Je weet wel, zo iemand die aan het overwegen is om voor de eerste keer een huis te kopen. Dan ben je toch behoorlijk in de aap gelogeerd. Aan alle kanten gebeuren er dingen die je de lust waarschijnlijk ontnemen.

Natuurlijk de nieuwe regel voor de hypotheekrenteaftrek. Als je koopt ná 1 januari 2013 kun je de hypotheekrente alleen nog maar aftrekken voor de belasting, als je kiest voor een volledige aflossing van de hypotheek in 30 jaar. Dat mag dan wel annuïtair, al is lineair ook niet verboden. Zo’n hypotheek kost je per maand veel meer dan de tot nu toe gebruikelijke combinatie van een deel spaarhypotheek, en een deel aflossingsvrij.

Nu gooit de Stichting Stimulering Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) er nog een schepje bovenop. Die gaan vanaf 15 november geen nieuwe aanvragen voor startersleningen meer in behandeling nemen. Waarom is dat nou weer? Nieuwe bezuinigingen?

Nee, het heeft te maken met de onduidelijkheid over de fiscale aftrekbaarheid. Immers: een Starterslening wordt wel afgelost, maar niet op de annuïtaire manier die als eis wordt gesteld voor de hypotheekrenteaftrek.

Het kan best zijn dat dit maar heel tijdelijk is. De stichting hoopt dat de regering een uitzondering gaat maken voor startersleningen. Die hoop zou terecht kunnen zijn: in het regeerakkoord hebben VVD en PvdA geschreven dat ze een uitzondering voor starters willen. Alleen is het nu nog niet duidelijk. Dus voorlopig even geen starterslening via de gemeente, als je jouw eerste huis wilt kopen.

Lees ook:Starterslening kan weer in de startblokken
Lees ook:Verdubbeling goedkope koophuizen tot €100.000
Lees ook:Daar gaat ie…
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek? Alleen bij annuïteit…
Lees ook:Dus het kán wel?!

4 reacties op “Starters hebben pech gehad

 1. Korting

  We gaan een lastige tijd tegemoet, waarbij we voor een groot deel Zuid-Europa kunnen bedanken. Natuurlijk is dit niet helemaal waar de crisis uit ontstaan is, maar zij hadden eerder moeten inzien wat de gevolgen zouden zijn van hun schulden. Nu zitten wij met harde bezuinigingen die hun tot op de dag van vandaag niet willen betalen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Ron

  ‘dat kost je per maand veel meer’.. – ja nou en? Toen ik mijn hypotheek afsloot koos ik ook voor hogere maandlasten, maar wel in de wetenschap dat mijn hypotheek na 20 jaar afgelost zou zijn. Je betaalt die hogere maandlasten toch aan jezelf? Alle kans dat dat je in de toekomst, als ze die renteaftrek nog harder gaan aanpakken, alleen maar gunstig uitpakt. Bovendien; liever hogere maandlasten dan later met een restschuld. Als je een hogere maandlast voor je hypotheek aankunt, doe dat dan, want anders gaat het geld ergens anders heen, en wel daar waar je het waarschijnlijk nooit meer terugziet.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Anneke Ranzato-Versloot

   Helaas is dat een keuze die niet alle starters zich kunnen veroorloven. Die hebben het al moeilijk genoeg om überhaupt een woning te kunnen financieren. Ik ben met je eens dat er zeker iets voor te zeggen is om te kiezen voor hogere maandlasten dan minimaal noodzakelijk is. Net als extra aflossen op je hypotheek. Het is alleen fijn als dat een keuze is!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Ron

    Fijn, ja. Maar verstandig? Ik durf die voorspelling wel aan, dat de lasten alleen maar hoger worden (gelukkig bij dalende huizenprijzen, – die kunnen nog fors omlaag :-) , ten gunste van minder schulden en (dus) minder risico. Het stoppen met de renteaftrek zal ervoor zorgen dat we groeien naar hetgeen in de landen om ons heen doodnormaal is; sparen om een huis te kunnen kopen. Kan je het als starter (nog) niet betalen? Ah gut, jammer. Nog effe langer doorsparen dan.
    Let op: over 20 jaar is dat ook in Nederland de norm.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.