Hypotheekrenteaftrek? Alleen bij annuïteit…

In de tekst van het concept-akkoord dat gisteren zo supersnel in elkaar gedraaid is, staat over de hypotheekrenteaftrek het volgende : 

De regering is daarom voornemens om de hypotheekrenteaftrek te handhaven. Vanaf januari
2013 moeten nieuwe hypotheken gedurende de looptijd in 30 jaar volledig en ten minste
annuïtair worden afgelost om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek.

Dat beantwoordt meteen de vraag of alleen de aftrek afgebouwd wordt, of dat er echt sprake moet zijn van annuïtaire aflossing. Zou er alleen sprake zijn van aflopende aftrek, dan zou je er nog voor kunnen kiezen om toch de (bank)spaarhypotheek, levenhypotheek of beleggingshypotheek af te sluiten. Maar bij een eis van ‘ten minste annuïtaire aflossing’ zullen deze hypotheekvormen gewoon gezellig gaan verdwijnen. Voor nieuwe hypotheken, wel te verstaan.

Goh, dan worden hypotheken lekker eenvoudig! Kunnen mensen zonder al die haken en ogen misschien echt eens zelf hun hypotheekkeuzes maken…geen hypotheekadviseurs meer nodig. Allemaal aan een volledige annuïteitenhypotheek. Vraag me wel af welke gevolgen dat voor de huizenmarkt zal hebben – bij volledige annuïtaire aflossing ben je veel meer geld per maand kwijt, dan met de constructies waar we nu aan gewend zijn. Met zo ongeveer de helft van de hypotheek aflossingsvrij, en de rest (bank)spaarhypotheek zeg maar. Dus of er nog starters zullen zijn die de woningmarkt op gang kunnen helpen? En dus of er nog wat door te stromen valt? Ik ben benieuwd!

Lees ook:Starters hebben pech gehad
Lees ook:Wat vind jij van maatregelen hypotheekrente?
Lees ook:Aanpassing hypotheekrenteaftrek afgebrand
Lees ook:Ook bestaande hypotheken aangepakt?
Lees ook:Geen spaarhypotheek meer?

5 reacties op “Hypotheekrenteaftrek? Alleen bij annuïteit…

 1. Rob

  In het “oude” Catshuisaccoord stond een regeling om het aflossen van bestaande hypotheken te bevorderen:

  “Extra aflossen van bestaande hypotheken wordt gestimuleerd.
  Om vervroegd aflossen te stimuleren wordt een bonus gegeven op lopende hypotheken waarop extra wordt afgelost in 2013 ten opzichte van wat in de bestaande hypotheekovereenkomst al is voorzien. De bonus geldt tot 2020 en werkt zo dat de na aflossing resulterende fiscale eigenwoningschuld wordt verhoogd met 50% van de omvang van de extra aflossing. Daarmee is de rente over de extra aflossing tot 2020 voor 50% aftrekbaar.” (einde citaat)

  Is er in het nieuwe akkoord nog iets van deze regeling terug te vinden?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Anneke Ranzato-Versloot

   Volgens mij niet Rob!

     /   Beantwoorden  / 
 2. Rob

  Jammer,

  bedankt voor je antwoord Anneke

    /   Beantwoorden  / 
 3. Lotte

  Begrijp ik het nou goed dat als straks over twee jaar mijn rentevaste periode afloopt, het verstandiger is om met mijn hypotheek (50% annuiteiten, 50% aflossingsvrij) bij mijn huidige bank te blijven omdat ik bij oversluiten geen aanspraak meer maak op HRA voor dat aflossingsvrije deel? En dat ik dus feitelijk vastzit aan de ING (die dat dan ook vast meenemen in hun aanbod?)

    /   Beantwoorden  / 
  1. Anneke

   Ik neem even aan dat onder nieuwe hypotheken niet verstaan wordt: bestaande hypotheken met een nieuwe rentevastperiode. Ik verwacht dat het ook bij het oversluiten van bestaande hypotheken niet aan de orde zal zijn, maar je weet het maar nooit natuurlijk…

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.