Volmacht bank… oppassen!

Wie in de financiële problemen zit, wil vaak elke mogelijkheid aangrijpen om het leven niets minder moeilijk te maken. Als de schulden zich opstapelen en er achterstanden ontstaan bij het betalen van de hypotheek, zijn mensen vaak ten einde raad. Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om daarbij hulp te krijgen. Bij voorkeur betaald door iemand anders dan jijzelf. Gelukkig zijn er steeds meer werkgevers die ervoor open staan om de rekening van de hulpverlening te betalen. Een werknemer met financiële zorgen functioneert immers vaak ook niet al te best op het werk. Zelf houd ik me ook bezig met dit soort trajecten (www.budgetkennis.nl). Nu wees een collega (De Sociale Raadsvrouw) me vandaag op een belangrijk aandachtspunt: de volmacht van de bank.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit niet wist, het lijkt ook een nieuwe ontwikkeling bij de banken te zijn. Voorheen, toen de woningmarkt nog booming was, hadden ze er niet heel veel moeite mee om een woning te ‘executeren’: het huis werd dan via een veiling verkocht, gedwongen verkoop noemen we dat. Zolang de woning daarbij genoeg opleverde om de openstaande hypotheekschuld mee te voldoen, was de bank natuurlijk dik tevreden. Dat het huis veel minder opbracht dan het waard was, en de eigenaar dus eigenlijk geld door z’n neus geboord werd, was niet belangrijk.

Nu is dat wel anders. De banken lijken van alles te willen doen om executieveilingen te voorkomen. Niet gek, want de kans dat zij daarmee blijven zitten met een restschuld die lastig te innen is, neemt met het zakken van de woningprijzen toe. Dus zoeken ze naar andere manieren om hun geld veilig te stellen. Een manier die de laatste tijd opeens veel voorkomt, is de onherroepelijke machtiging tot verkoop. De woningeigenaar met een hypotheekachterstand, geeft hierbij een volmacht aan de bank om de woning te verkopen. Niet via een veiling, maar gewoon onderhands (een normale verkoop). Dan levert de woning meer op, dat is voor iedereen beter – is de redenering. En je hoeft het niet eens zelf te doen, de bank regelt het allemaal. Klinkt logisch en erg prettig voor de klant.

MAAR…. als je de bank zo’n volmacht hebt gegeven, kun je geen beroep meer doen op de schuldhulpverlening. In zo’n traject is het vaak nodig om je huis te verkopen – en dat kan niet als je de controle over al dan niet verkopen uit handen hebt gegeven. Zo’n WSNP-verhaal is geen pretje, maar kan je wel in drie jaar van je hele schuldenverhaal afhelpen. Als je in die periode netjes aan alle voorwaarden voldoet, wordt er zoveel mogelijk geld gebruikt om jouw schuldeisers het maximale te betalen. De rest van je schulden wordt dan kwijtgescholden zodat je met een schone lei kunt beginnen. Maar zo’n WSNP-traject kun je dus wel vergeten, als je de bank zo’n onherroepelijke volmacht tot verkoop van je huis hebt gegeven.

Zo kan het dus heel goed uitpakken dat die volmacht wel heel positief uitpakt voor de bank, maar niet voor de klant. De bank heeft de macht over de verkoop, legt ondertussen loonbeslag voor de hypotheekbetalingen en heeft zo haar eigen risico prachtig afgedekt. Maar de klant heeft vaak meerdere schuldeisers, en zou erg gebaat kunnen zijn bij een wettelijke schuldsanering. Alleen is dat niet mogelijk, zolang de volmacht speelt. En dat vertellen de banken er vaak niet bij…

Lees ook:Rollebollen met de bank: DSB taferelen?
Lees ook:Betalingsachterstand op hypotheek voorkomen
Lees ook:Overbruggingskrediet valt soms vies tegen
Lees ook:Hoezo zekerheid met NHG?
Lees ook:Zorgplicht of risicobeperking?

15 reacties op “Volmacht bank… oppassen!

 1. ghafoerkhan rabia

  reactie op artikel Volmacht bank… oppassen!
  Hetzelfde overkomt ook mijn broer. Ondanks een volmacht aan de makelaar voor verkoop geeft de bank pas dan toesatemming voor verkoop indien de SNS bank onherroepelijk wordt gemachtigd. Doet hij dat niet dan gaat de bank naar de veiling. Je mag ook niet de noatris machtigen voor de verkoopprijs. terwijl bedrag in volmacht van de bank lager is althans er staat tenminste….
  Ook oplossingen voor tijdelijk verhuur wil de bank niet
  Wat kan mijn broer in dit geval doen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Anneke Ranzato-Versloot

   Heeft jouw broer al een koper, of wil hij de makelaar volmacht geven om te verkopen? Dus dat hij de beslissingsbevoegdheid over de verkoop overgeeft aan de makelaar? Zou ik ook niet aanraden… De volmacht is verraderlijk, vooral als jouw broer ook nog andere schuldeisers heeft. Immers, als de bank de verkoop ophoudt – kan hij geen aanspraak maken op de schuldhulpverlening. De bank wil de woning eigenlijk niet veilen, want dan brengt-ie minder op. Maar je zodanig overleveren aan de bank met zo’n volmacht is gewoon griezelig. Wat hij kan doen hangt af van zijn situatie, kan ik niet zomaar een antwoord op geven. Liefst zo snel mogelijk zelf een koper vinden tegen een voor de bank acceptabele prijs…

     /   Beantwoorden  / 
 2. driessen

  ook mijn zoon heeft een elendig jaar achter de rug ,,is zzp er en heeft 4 jaar zijn eerste huis te koop gehad, veel kijkers gehad maar hellas geen kopers , ruim 85.000 euro , en nog meer gezakt met de prijs om dat hij voor 4 jaar terug een ander huis had ge kocht , dus beide huizen te koop aan geboden,,uiteindelijk belande het eerste huis op de veiling ,, en een week of twee later melde zich een koper voor de woning met een aceptabel bod ,, in ieder geval meer dan het op de veiling zou opbrengen ,, en nee hor de bank ging niet meer acoord en het huis werd toch geveild terwijl er een koopakte en alles gemaakt was door de notaris ,,, de veiling ging gewoon door en de schuld die achterbleef was 36.0000 euro terwijl dat niet nodig geweest was , indien de bank acoord was gegaan ,, op het tweede huis heeft hij ook nog eens een akte van volmacht getekend om dat hij geen kant op kon ,,,, en nu hoe verder schulden stapelen en verkopen is onmogelijk schijn baar ,, deurwaarders dringen en allerhanden toestanden ,, kredietcrises bedankt ,, mijn zoon is pysisch kapot ,, kan niet meer werken zit onder de medizijnen ,, en niemand die wat kan doen zolang er nog een huis is ,, verdient al bijna een jaar niks meer , en leeft van zijn ouders ,, als dit allemaal nog een paar maanden duurt weet ik het ook niet meer zoon doorgedraait en de ouders erbij wij hebben ook maar een aow tje help help help waar moet dit naar toe hapy nieuwjaar

    /   Beantwoorden  / 
 3. korteweg

  ook ik heb heb zo,n volmacht gekregen maar wat moet ik er mee.

  ik wilde tenslotte ook schul sanering aanvragen maar dat kan dus niet als ik teken.

  maar als ik niet teken zullen ze veilen zeiden ze!

  er is al een taxatie rapport gemaakt maar die is naar mijn idee ook er laag.

  ik wil liever proberen mijn huis zelf te verkopen maar ik weet niet wat ik moet doen

  wat kan ik het beste doen?

    /   Beantwoorden  / 
 4. Joke Prinsen

  Hallo,vraag. Ik heb een stichting opgericht,failliet sinds 2010 en doorstart gemaakt. Failiette sticting had woonpand gekocht van ons prive waar we ook deel borg voor staan. In een half jaar dit pand terug gekocht op eigen naam maar bank heeft bij overname notaris geen akkoord gegeven voor financieen hypotheek. Nu is er een afspraak omdat we doorstarten dat we ‘huren’en de hypotheek kosten betalen. Er is een nieuw financieen plan voorgelegt wat we niet doen. Maar wat nu? we draaien op voor de borg prive maar pand als het verkocht moet worden ? bank zegt verkoop maar maar we zijn bezig voor een nieuwe invulling en hopelijk gaat dit lukken maar wat anders? we gaan niet tekenen voor akkoord en betalen wel aflossing en rente totaal hyptoheek omdat het ons prive is en we gaan door willen gaan………….tips?

    /   Beantwoorden  / 
 5. Molenaar

  Ik snap het niet helemaal, op basis van art. 3:72 jo 3:74 BW eindigt de volmacht toch gewoon wanneer de volmachtgever failliet verklaard wordt? Zo’n volmacht wordt dan toch gewoon beëindigd?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Anneke Ranzato-Versloot

   Failliet verklaard worden, dat is nou net wat men wil voorkomen door een WSNP-traject in te gaan. Dus dat is niet hetzelfde!

     /   Beantwoorden  / 
 6. Renate Bunink

  Vraag: is er met de “akte van onvoorwaardelijke volmacht”geen mogelijkheid om in de WSNP te komen dan ?
  Als iemand de “akte van cessie” heeft getekend is er nog wel een mogelijkheid om in de WSNP te komen.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Patrick Brocken

  Goedendag,

  Graag zou ik van u willen weten waarop u baseert dat mensen die een volmacht afgeven aan de bank geen aanspraak meer kunnen maken op de WSNP.
  Daar de restschuld bij onderhandse verkoop gemiddeld lager is dan bij een executieveiling is dit gunstig voor de boedel en dit moet het uiteindelijke doel zijn voor elke bewindvoerder.

  Met vriendelijke groet,

  Patrick Brocken

    /   Beantwoorden  / 
  1. Anneke

   Dit heb ik van een zeer ervaren schuldhulpverlener / sociale raadsvrouw, die dit soort situaties in de praktijk tegenkomt!

     /   Beantwoorden  / 
   1. Patrick Brocken

    Als ervaringsdeskundige binnen het Bijzonder Beheer van hypotheken kom ik ook veel van dergelijke situaties tegen. De uitkomst is dan vaak dat er een veiling wordt opgestart omdat de klant niet wil meewerken aan een onderhandse verkoop. De bank gaat vervolgens in verweer tegen de WSNP uitspraak omdat de klant niet te goeder trouw is geweest in het voorkomen van de extra schuld. Resultaat hiervan is dat de klant een faillissement boven het hoofd hangt en hierdoor de rest van zijn/haar leven vogelvrij is voor schuldeisers. Bovenstaand stuk komt op mij over als een reclamemiddel voor de betreffende schuldhulpverlener/ sociale raadsvrouw. Niet zo netjes om dit over de rug te doen van mensen die al in de problemen zitten! Advies aan iedereen die kampt met problemen aangaande het niet kunnen betalen van de hypotheekrente: Neem tijdig contact op met uw bank, de kans is aanwezig dat er mogelijkheden zijn om er samen uit te komen.

      /   Beantwoorden  / 
 8. Joke Prinsen

  Hallo,we zijn er nog steeds niet uit met de bank en tekenen nog geen nieuwe offerte en schuldbekentenis die ze ons toesturen. We hebben steun van de accountant. In de praktijk komt het hier op neer dat we een doorstart hebben gemaakt. Een pand van ons was verkocht aan de stichting + verbouwinglening + borg op ons prive. NU hebben we dit pand terug gekocht om de stichting te ‘redden’maar toch failliet gegaan. We hebben een doorstart gemaakt. Bank gaat niet akkoord met overname pand, er de akte in getekend bij de notaris. Bank zegt van niets te weten maar waren wel op de hoogte. NU willen ze alle leningen+ borg bij ons innen maar wij willen alleen de prijs betalen die we bij de notaris hebben ondertekend! Dit is een groot verschil met wat de bank wil hebben dus zijn er na jaren nog niet uit! bank dreigt met verkoop, stuurde brief dat de borg geind zou worden maar uiteindelijk doen ze niets. Notaris zegt dat bank nu alleen de failliete stichting kan aanspreken voor de hypotheekschuld en wij prive voor de borg. Bank zegt dat wij voor alles opdraaien omdat pand op onze naam staat, en zo suddert dit jaren door…….wat is wijsheid?

    /   Beantwoorden  / 
 9. John Schnitzler

  In september 2012 een herseninfarct gekregen. Jaarcontract liep tot oktober 2012, dus mijn contract is niet verlengd. Om de hypotheek grotendeels te betalen, een aantal kamerhuurders in mijn huis gezet. Byzonder beheer is langs geweest, en was hier heel positief over. Maar… Een maand later een bericht van de bank, met een negatief verhaal.
  Ik zou een volmacht van de SNS krijgen, we zitten op die brief te wachten, het is notabene al eind september 2013! Hypotheek betaal ik al niet meer, heb ik niet, als ik alle vaste lasten ook nog moet betalen.
  Dus voor levensonderhoud hou ik niks over….
  Weet niet wat ik moet doen…..

    /   Beantwoorden  / 
 10. J.Prinsen

  Hallo, vraag, we hebben een pand op naam ,bank ging niet akkoord en akte is wel gepasseerd. jaren betalen we nu rente en aflossing hypotheken (2) af maar die staat op naam van failliet bedrijf. We hebben doorstart gemaakt. Nu is 1 hypotheek bijna geheel afgelost, de andere is aflossingvrij! Bank wil nu dat we tekenen maar er zitten teveel haken en ogen aan en we gaan door zoals we al jaren doen. We willen ook dan de aflossingvrije aflossen maar tekenen niets want er staan steeds dingen in offerte waar wij voor opdraaien en waarin we rest van de lening moer vast zitten. We hebben een brief waarin de bank toendertijd aangaf dat ze de rente en aflossing via ons prive wilden halen en bij de oude regeling en afspraken bljft. Tot op heden betalen we en geen achterstand, nu is het geboden offerte tekenen of maatregeleb worden getroffen ( we hebben borg die ze gaan aanspreken prive). Er klopt veel niet, wij durven niet te tekenen wat is beste ?

    /   Beantwoorden  / 
 11. vanrijswijk

  ik heb door problemen met zaak en gezondheidsredenen van mijn vrouw in de afgelopen jaren paar x betalingsachterstand opgelopen.nu is mijn schuld 4400 euro nu wilt de bank een notariële volmacht kan ik hier nog wat aan doen

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.