Hoezo zekerheid met NHG?

We stellen altijd dat een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor de bank heel prettig is, omdat die daarmee de zekerheid heeft dat een eventuele restschuld bij gedwongen verkoop van de woning vergoed wordt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Dat zou inderdaad zo zijn, als de banken hun werk goed deden en een aanvraag helemaal afhandelen zoals die stichting dat voorschrijft. In de praktijk blijkt dat de banken behoorlijk slordig zijn geweest bij het verstrekken van NHG-hypotheken.

De NOS meldt over vorig jaar een afwijzingspercentage van 30%, het AD stelt het op 42%. Misschien dat de één kijkt naar het totaalbedrag en de ander naar aantallen? Maakt ook verder niet zo veel uit, duidelijk is dat er veel aanvragen voor vergoeding van verliezen op gedwongen verkopen zijn afgewezen. Bijvoorbeeld doordat de taxatie rammelde of de BKR toets niet goed was uitgevoerd. Het gaat hierbij vaak over hypotheken die zijn afgesloten in de jaren 2003 tot 2006, de tijd dat het vechten was voor een plekje op de hypotheekmarkt. De procedures waren toen nog niet zo dichtgetimmerd als nu – meent NHG – dus bij later afgesloten hypotheken zou het minder heftig moeten zijn met de afwijzingen.

Overigens betekent zo’n afwijzing voor de consument eigenlijk niets. De afwijzing is de schuld van de bank, die moet op de blaren zitten. Volgens de afspraken tussen banken en NHG moet de bank bij een afwijzing van de verliesdeclaratie tegenover de klant precies zo handelen als NHG zou hebben gedaan. Dat betekent: de restschuld wordt alleen teruggevorderd als de gedwongen verkoop de klant te verwijten is. De vraag is natuurlijk of banken zich daar niet zullen proberen uit te wurmen.

Lees ook:Hoe veilig is Nationale Hypotheek Garantie?
Lees ook:Banken moeten meedenken bij betalingachterstanden hypotheek
Lees ook:Gemeenten stappen uit NHG
Lees ook:NHG hypotheken populair: logisch!
Lees ook:Zorgplicht of risicobeperking?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.