Liever geen hypotheken afsluiten

Er is op het hypothekenfront weinig nieuws. Een bericht op FD.nl over hypotheekverstrekkers (in dit geval ASR en MNF) die niet zitten te wachten op het verstrekken van hypotheken vind je dan ook direct overal terug. Is het nieuws? Niet echt denk ik. Het was toch al langer duidelijk dat banken helemaal niet meer bezig zijn met het voeren van een concurrentiestrijd op de hypotheekmarkt? Dat ze liever geen hypotheken afsluiten dan wel? Dus dat sommige aanbieders hun tarieven hoger houden dan nodig, gewoon om geen klanten te trekken, is een logisch gevolg. Dat is de te verwachten keuze als je als geldverstrekker niet helemaal wilt stoppen met hypotheken.

Er gaat ongetwijfeld nog veel meer gebeuren op de hypotheekmarkt. De tijd dat er veel geld verdiend kon worden in hypotheken, voor zowel aanbieders als adviseurs, lijkt nogal voorbij. Het kan bijna niet anders dan dat er veel advieskantoren verdwijnen en het aantal aanbieders verder zal slinken.

Dit alles is vervelend voor de consument. Een gebrek aan concurrentie houdt de hoger dan nodig en daar zit die ene koper die op de markt is natuurlijk niet op te wachten. Maar niet alleen kopers hebben er last van, ook de mensen waarvan de rentevastperiode in deze tijd afloopt. Die krijgen een verlengingsrente aangeboden die lager had kunnen zijn. Overstappen naar een ander zal niet veel opleveren dus zit er waarschijnlijk meestal niets anders op dan het maar te accepteren.

Lees ook:Dikke hypotheekwinsten
Lees ook:Komen buitenlandse banken hypotheekmarkt bestormen?
Lees ook:Britse bank gaat hypotheken verstrekken in Nederland
Lees ook:Hypothekenmarktplaats Triggerme mislukt?
Lees ook:Minister Blok hoopt op betere tijden

2 reacties op “Liever geen hypotheken afsluiten

  1. harm jan van Dijk

    Iksnap er niets meer van; al sinds een maand of zes ben ik nu bezig om een hypotheek te krijgen die ik volgens al mijn adviseurs een jaar geleden zo gekregen zou hebben.
    Ik ben door verschillende adviseurs voorgehouden dat er geen enkele reden tot paniek is en ik ben dan ook in de onder voorbehoud van finacierngs periode op vakantie gegaan in de wetenschap dat alles in orde zou zijn en dat zodra ik thuis kwam alleen een handtekening nodig was.
    We zijn nu weer een paar maanden verder, ik riskeer inmiddels een dikke claim en ik heb nog steeds geen hypotheek. Hoezo consumenten zijn bang? Het zijn de banken die muurvast zitten.
    Wat mij het meeste irriteert is dat de adviseur een hoop geld verdient als de hypotheek wel lukt maar geen enkele verantwoording hoeft af te leggen als het niet lukt. Dit klopt niet.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.