Komen buitenlandse banken hypotheekmarkt bestormen?

De afgelopen weken, met het aankondigen van het NMa onderzoek, staan de kranten opeens vol met nieuws over de hypotheekmarkt. Leuk! Er was toch een tijdje weinig te melden. De hypotheekrente was te hoog – dat weet je op een gegeven moment wel. Nu draait het dus even om de verhoudingen op de hypotheekmarkt.

Dat er weinig concurrentie is op dit moment, dat is duidelijk. Dat is voor mij dan ook de beste verklaring voor de hoge rentes – ik geloof niet zoveel van kartelvorming. Er zijn gewoon veel buitenlandse banken, die juist met een lage hypotheekrente concurreerden, van de markt vertrokken.

In de Financiële Telegraaf lees ik dat de Bank of Scotland en BNP Paribas, de laatst overgebleven buitenlandse aanbieders, verwachten dat er binnenkort weer meer buitenlandse spelers de Nederlandse hypotheekmarkt zullen betreden. Omdat de hypotheekmarkt hier op zich gewoon heel interessant is: “De kwaliteit is erg hoog, het betaalgedrag van de Nederlandse consument is goed, er is weinig betalingsachterstand.” Dat maakt onze hypotheekmarkt volwassen, aantrekkelijk en transparant.

Dan zou je zeggen: laat maar komen, die buitenlandse spelers. Goed voor de hoogte van de hypotheekrente. Maarrrrrr… als ze dan ook zomaar weer verdwijnen geeft dat wel gedoe voor de mensen die daar dan inmiddels een hypotheek hebben afgesloten. Dus is dat dan wel echt zo’n goede zaak?

Lees ook:Britse bank gaat hypotheken verstrekken in Nederland
Lees ook:Eindelijk… buitenlanders op de markt!
Lees ook:Gaat Bank of Scotland ook verdwijnen?
Lees ook:Minister Blok hoopt op betere tijden
Lees ook:Handjeklap tussen hypotheekbanken?

4 reacties op “Komen buitenlandse banken hypotheekmarkt bestormen?

  1. richard

    Vele buitenlandse hypotheekverstrekkers hebben het geprobeerd inhet verleden. Vele zijn ook weer vertrokken. Bijvoorbeeld ELQ en Gmac.
    Op de site http://www.mijnhypotheekrente.nl wordenalle verstrekkers met elkaar vergeleken. Hieruit blijkt vaak dat de buitenlandse banken geen lagere rentes hebben dan de Nederlandse verstrekkers. Vaak werken buitenlandse verstrekkers met een administratie kantoor zoals Stater of Quion

      /   Beantwoorden  / 
  2. johnny

    eigenlijk een onmogelijke gedachte dat het niet lukt, ik weet de Rabobank was fel tegenstander , een kwalike gedachte . We zien wat het nu oplevert.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Saranda

    Dat is zeldzaam voor andere Europese banken. Plus vastgoedprijzen in andere EU-landen zijn erg hoog.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Albanië

    In Albanië kunt u kopen woning zonder hypotheek met betaling plannen van drie tot vijf jaar wuthout rente en geen voorwaarden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.