Zelf je inkomen bepalen voor de hypotheek

Gewoon zelf je inkomen invullen - makkelijker kan het toch niet?Op Overgeld vond ik een artikel met de kop 'Verklaar uw eigen hypotheekinkomen'. Mijn vermoeden dat het zou gaan over de hypotheken op basis van een inkomensverklaring was correct. Maar het artikel spiegelt de mogelijkheden in mijn ogen wel erg gemakkelijk voor.

Laat ik er iets over zeggen vanuit mijn advieservaring. Inderdaad is er een behoorlijk aantal geldverstrekkers waar je een hypotheek kunt afsluiten op basis van een inkomensverklaring. Dat houdt niet veel meer in dan dat je op een formulier invult wat je inkomen is. Het hoeft niet aangetoond te worden met werkgeversverklaringen, jaarstukken of wat dan ook. Op basis van dat inkomen kun je dan een hypotheek krijgen. Het wordt ook wel 'vereenvoudigde acceptatie' genoemd.

De maximale hypotheek is bij de meesten niet meer dan 75% van de executiewaarde van de woning. Daarmee is het risico voor de bank op verlies zo klein dat ze de zekerheid van een vast inkomen minder belangrijk vinden en dus niet bewezen hoeven te zien. De enkele bank die meer verstrekt doet dat met zodanige rente-opslagen dat het extra risico behoorlijk betaald wordt.

Bovendien: het werken met een inkomensverklaring wil niet zeggen dat het inkomen er niet hoeft te zijn. Als je een bedrag invult op die verklaring teken je ervoor dat het werkelijk zo is. En jij niet alleen: de hypotheekadviseur tekent ook mee. Of je boekhouder. In mijn rol als hypotheekadviseur wilde ik mezelf er ook echt van overtuigen dat het inkomen er was. En lukte dat niet, dan tekende ik die inkomensverklaring niet. Ik heb er wel klanten op weg laten gaan. Maar ja, er zijn natuurlijk genoeg adviseurs die het iets minder nauw nemen met die verantwoordelijkheid.

Tot slot: in het kader van het aanscherpen van de hypotheekverstrekking als gevolg van de kredietcrisis lijkt het me te verwachten dat deze mogelijkheid steeds minder aangeboden zal worden. Immers: als de huizenprijzen zodanig zouden dalen dat gedwongen verkoop niet meer dan 75% van de ooit getaxeerde executiewaarde oplevert hebben de banken nog steeds een probleem.

 

Lees ook:NIBC verscherpt acceptatie
Lees ook:Soepele acceptatie verleden tijd
Lees ook:Gaat hypotheek obv inkomensverklaring er ook uit?
Lees ook:Florius verlaagt alleen voor NHG
Lees ook:Flink sparen voor een lagere hypotheekrente

0 reacties op “Zelf je inkomen bepalen voor de hypotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.