Variabele hypotheekrente hard omlaag

Het is natuurlijk niet meer dan terecht na de flink verlaagde ECB-rente – maar desondanks wel het vermelden waard. De variabele hypotheekrente wordt bij verschillende banken fors verlaagd. Zo verlagen MoneYou en Florius de variabele tarieven vandaag met maar liefst 0,6%. Daarnaast gaan ook alle NHG-tarieven daar met 0,2% naar beneden, wat een verlaging inhoudt van variabel met NHG van in totaal 0,8%. Toch vraag ik me af hoeveel mensen er op het moment nog voor een variabele rente kiezen. Misschien nu weer iets meer, doordat er tenminste weer echt een voordeel te behalen is met een variabele hypotheekrente ten opzichte van een aantal jaren vast. Veel mensen kunnen die keuze echter niet eens maken: bij het toetsen van de maximaal te verstrekken hypotheek wordt bij rentevastperiodes van korter dan 10 jaar immers een rente van 6% gehanteerd. Of is dat inmiddels alweer aangepast, nog wat hoger misschien? Anyway: om voor een variabele rente te kunnen kiezen moet je dus wel ruim in je inkomen zitten ten opzichte van de benodigde hypotheek. En dat is ook logisch – rentestijgingen moet je immers wel kunnen dragen.

Kúnnen kiezen voor een variabele rente wil dan natuurlijk niet zeggen dat men ook wíl dat de hypotheekrente variabel is. Het geeft wel een lage, maar ook onzekere maandlast. Veel mensen kiezen toch voor zekerheid met een rentevastperiode volgens mij. Al is er niets mis met variabel, zolang je de ruimte voor stijgingen in je budget hebt, het voordeel dat je nu hebt door de lagere rente apart zet voor slechtere tijden en de renteontwikkelingen zelf wel in de gaten houdt. Zodat je niet verrast wordt door een hypotheekrente die ‘opeens’ 3 procent hoger is. Dan kan het heel goed zijn dat je op de lange termijn met variabel nog steeds het goedkoopste uit bent.

Lees ook:Nu kiezen voor een variabele hypotheekrente?
Lees ook:Komen er regels voor variabele hypotheekrente?
Lees ook:Vlaktaks als remedie voor huizenmarkt?
Lees ook:Variabele hypotheekrente naar nul?
Lees ook:Variabele hypotheekrente Postbank fors omlaag

19 reacties op “Variabele hypotheekrente hard omlaag

  1. Rob

    en wanneer volgt SNS ???? Nog steeds op 5.2% voor het variabele tarief. Ik vind dat de staat, als aandeelhouder, moet ingrijpen! Boeven zijn het!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Patrick

    @Rob

    Uit de gegevens die ik heb blijkt dat SNS 18 december de variabele rente voor het laatst heeft gewijzigd en dat die nu op 4,8% staat voor NHG.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Rob

    Frank,

    klopt helemaal. Mijn percentage is 5.2 omdat ik geen NHG heb. De daling van 18-12 was 0.2% terwijl de ECB een paar dagen ervoor met 0.75% verlaagde. Vandaar mijn “boevenopmerking

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Had je volgens mij beter gezeten met een variabele rente die gebaseerd was op Euribor. Zelfs als de opslag verhoogd is zoals bij Obvion, want daar ligt de variabele rente denk ik wel onder de 5,2%. Toch?

        /   Beantwoorden  / 
      1. Rob

        Dat is de rent ook Anneke, alleen geeft de SNS hun berekening niet prijs. De postbank is wel duidelijk. 1 maands Euribor + 1%. Nou, dat wil ik ook wel…. Zo was het ook bij mij, alleen door de crisis berekenen ze een opslag. Deze is VEEEEEL te hoog. Vandaar mijn uitspraak dat het boeven zijn en dat Bos moet ingrijpen

          /   Beantwoorden  / 
  4. Bar

    Variabele rente DSB 5,6%! Wat denken jullie daarvan!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Wederom een bewijs dat DSB een boevenbende is. Dat denk ik daarvan…

        /   Beantwoorden  / 
  5. A3

    Variabele rente ING (op basis van 1 mnd Euribor=1,214%) nu al bijna onder de 2,00 % !!!!!

      /   Beantwoorden  / 
    1. Yvonne

      De euribor-rente van ING is inderdaad erg aantrekkelijk en transparant, maar let op:
      Als je later de rente toch weer vast wil zetten, bijvoorbeeld omdat de langere rentevaste periodes gedaald zijn in percentage en je zekerheid toch ook belangrijk vindt, dan berekent ING een verlengingstarief wat veel hoger is als het gepubliceerde tarief. Soms wel 0,6% hoger. Verder een uitstekend rentepercentage.

        /   Beantwoorden  / 
  6. A3

    Variabele rente ING (op basis van 1 mnd Euribor=0,607%) nu al bijna onder de 1,40 % !!!!!
    Dat is een daling sinds17 maart tot heden van 30 %

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Jaaaa die variabele rente bij ING is een erg prettige voor haar klanten. Kun je lekker reserveren voor slechtere tijden…

        /   Beantwoorden  / 
  7. Rob

    en de sns blijft maar hoog…… grrrrrrrr

      /   Beantwoorden  / 
  8. Janneke

    Ook ik was vandaag bij hypotheekgesprek verrast over voordelen van ING variabele rente – in ons geval nu een besparing van €200 per maand t.o.v. de voordeligste bankspaarrente. Goede tip over die verlengingstarieven.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Vergeet je niet rekening te houden met minder goedkope tijden Janneke? Het is verstandig het voordeel dat je hebt gewoon apart te zetten, als buffer voor tijden van hogere rentes.

        /   Beantwoorden  / 
  9. Marcel Leering

    heb variabel via obvion opslag is 0,95% op de euribor per maand, vorig jaar gaan kijken in september/oktober om het vast te zetten want het bleef maar stijgen met kleine beetjes tot 5,05%, gelukkig niet gedaan is nu gekelderd tot ruim onder de 1% dat scheelt mee nu €300 per maand dat mag van mij nog wel even zo blijven. nu lekker het huis aan het verbeteren van die extra centen.

      /   Beantwoorden  / 
  10. A3

    Variabele rente ING (op basis van 1 mnd Euribor=0,433%) nu al onder de 1,25 % !!!!!
    Dat is een daling sinds 17 maart tot heden van plm. 40 %

      /   Beantwoorden  / 
  11. Paul Martens

    ING is momenteel scherp met variabele rente. Alleen jammer dat daar slechts 50% van het hypotheekbedrag op die manier kan worden ondergebracht. Meer info kunt u lezen op http://www.variabelerente.com

      /   Beantwoorden  / 
  12. A3

    Ik wens u allen een gezond en voorspoedig 2010 toe, met een blijvend lage Euribor !

      /   Beantwoorden  / 
  13. A3

    Op dit moment ( meer dan 2 jaar na het vorige bericht ) is de lage Euribor nog steeds een feit, eigenlijk nog gestaag dalend.
    Wordt het laagterecord van maart 2010 misschien opnieuw gehaald ?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.