Vlaktaks als remedie voor huizenmarkt?

Ik lees op verschillende plekken dat het CDA de vlaktaks weer eens van stal heeft gehaald. Mij best, het kan nooit kwaad om na te denken over een ander systeem van belastingen. Er komt alleen weer zoveel gesoebat bij kijken dat het mij zou verbazen als er ook werkelijk iets gaan veranderen. Anyway, in dit artikel wordt gezegd: “De partij hoopt met de vlaktaks de vastzittende woningmarkt in ons land te kunnen aanpakken.” En dan moet ik toch even denken…

Vlaktaks houdt in dat er één belastingtarief is voor iedereen. Dus niet de huidige schijven waarbij je met een laag belastbaar inkomen procentueel minder belasting betaalt dan wanneer je een topinkomen hebt. Het belastingpercentage over de top van je inkomen bepaalt ook het voordeel dat je hebt van de hypotheekrenteaftrek. Dus met een vlaktaks hebben de veelverdieners minder voordeel bij de aftrek van de hypotheekrente, en zouden ze ervoor kiezen meer eigen geld in hun woning te stoppen. En de kleinverdieners hebben dan meer voordeel van de hypotheekrenteaftrek want ze betalen een hoger belastingpercentage dan nu het geval is.

Misschien denk ik simpel hoor, maar als de huizenprijzen zo hoog zijn dat een kleinverdiener in de huidige markt geen woning kan kopen, dan helpt die vlaktaks daar toch niet bij? En als beterverdieners door een lagere hypotheekrenteaftrek in hun huidige woning blijven zitten omdat een nieuwe woning te duur wordt, dan helpt dat de huizenmarkt toch ook niet? Waarom zou een vlaktaks de vastzittende woningmarkt dan helpen?

Lees ook:Bouwsector niet blij
Lees ook:Kant en klare oplossing
Lees ook:Klaas Knot – Regeling hypotheekrenteaftrek moet verder worden versoberd
Lees ook:Hypotheekrenteaftrek verdwijnt echt
Lees ook:Eigen geld in je huis

3 reacties op “Vlaktaks als remedie voor huizenmarkt?

  1. DEnz

    Wellicht omdat het CBI groter wordt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Anneke Ranzato-Versloot

      Wordt dat bij een vlaktaks waarbij de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft dan echt groter? Ik heb het niet doorgerekend ofzo hoor, jij?

        /   Beantwoorden  / 
  2. DEnz

    Wanneer je salaris voor een flink gedeelte in het hoogste IB tarief valt is dat wel degelijk zo, lijkt me. Vreemd eigenlijk, de ongelijkheid tussen modaal en 3,4 keer modaal worden dan alleen maar groter. Ik vind wel dat bij de invoering van een Vlak Taks er ook moet worden gekeken naar overdrachtsbelasting, BTW, BPM etc.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.