Hypotheekrenteaftrek verdwijnt echt

Natuurlijk verdwijnt de hypotheekrenteaftrek! Het gebeurt niet op hele korte termijn, maar zo langzamerhand zijn er al de nodige maatregelen getroffen die ervoor zorgen dat de hypotheekrenteaftrek voor veel mensen minder wordt. In 2001 werd al de 30-jaarstermijn ingevoerd, die de periode waarvoor de de hypotheekrente kunt aftrekken opeens beperkte tot 30 jaar in plaats van een eeuwigdurend voordeel. Vervolgens kwam de bijleenregeling, die ervoor zorgt dat je gerealiseerde overwaarde bij verkoop niet meer in je zak kunt steken om vervolgens de nieuwe woning volledig aftrekbaar te financieren. Ook de onlangs aangekondigde verhoging van het eigenwoningforfait voor dure huizen (boven € 1 miljoen) doet mee aan de afbrokkeling van de aftrekbaarheid van de hypotheekrente.

In OverGeld schrijft Reinout van der Heijden heel terecht: het grensbedrag voor het hogere eigenwoningforfait wordt bevroren: het stijgt niet mee met de inflatie of waarstijgingen van de woningen. Dat zorgt ervoor dat woningen die nu niet als extreem luxe worden aangemerkt over een x-aantal jaren ook boven die grens zitten. Hoe lang dat duurt is afhankelijk van de prijs nu en het tempo van stijging van de huizenprijzen.

Een hoger eigenwoningforfait zorgt ervoor dat je minder voordeel hebt van het aftrekken van de betaalde hypotheekrente. Daarmee worden de netto lasten van je hypotheek hoger. Neem dit mee in je financiële plan voor de toekomst, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Lees ook:Lagere hypotheekrenteaftrek voor dure woningen
Lees ook:Ff uitleggen: eigenwoningforfait
Lees ook:Hypotheek stiekem duurder
Lees ook:Wat willen de politieke partijen met de hypotheekrenteaftrek?
Lees ook:Mijlpaal voor Wouter Bos

2 reacties op “Hypotheekrenteaftrek verdwijnt echt

 1. seine hakkers

  Ik vind dat Hypotheekrenteaftrek moet komen te vervallen voor het stuk hypotheek dat valt onder luxe en moet blijven bestaan voor het deel dat valt onder primaire levensbehoefte.
  Persoonlijk vind ik dat het stuk primaire levensbehoefte niet verder belast mag worden dan de 6% bij overdracht. Dus ook de WOZ en andere afschaffen voor dat stuk.

    /   Beantwoorden  / 
 2. eduardo

  Het lijkt onwaarschijnlijk dat de hypotheekrenteaftrek snel zal verdwijnen. Tevens leert de geschiedenis dat wanneer er dergelijke regelingen afgeschaft of beperkt worden er snel nieuwe regelingen in stelling worden gebracht. Wellicht heeft dat iets te maken met dat de mensen die deze regelingen in het leven roepen er meestal zelf het meest baat bij hebben.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.