Variabele hypotheekrente naar nul?

De banken Westland Utrecht, ING en SNS bieden een zogenaamde variabele Euribor-hypotheek aan. De hoogte van de te betalen variabele hypotheekrente is gekoppeld aan de Euribor (rente waartegen veel Europese banken elkaar geld lenen). Deze rente staat inmiddels op -0,24%. De banken rekenen nog op opslag van 0,7% tot 2,4%, maar wat als de Euribor nog verder zakt?

De rente in deze variabele Euribor-hypotheek staat nu op een stand vanaf 0,46% (-0,24% +0,7%). Er zijn tienduizenden van deze hypotheken afgesloten. De huiseigenaren genieten bijna maandelijks van een verdere verlaging van de maandlasten. De verwachting is niet dat de rentes op korte termijn weer gaan stijgen, dus theoretisch is het mogelijk dat de te betalen hypotheekrente naar nul zakt. Of negatief gaat worden.

Stel, je hebt een variabele Euribor-hypotheek voor een bedrag van €100.000. Jouw hypotheekrente wordt maandelijks vastgesteld door de Euribor te verhogen met 0,7%. Je hypotheekrente bedraagt deze maand dus 0,46%. Jouw maandlast bedraagt: €38,33.

Opslag verhogen is de oplossing
De kans dat deze hypotheekrentes negatief gaan worden is klein. De banken lossen dit waarschijnlijk wel op met een grotere opslag aan kosten. ING heeft dat in 2009 al gedaan met een opslag van maar liefst 2,4% voor nieuwe klanten.

Lees ook:Variabele hypotheekrente Postbank fors omlaag
Lees ook:Obvion – wat doe je nou?
Lees ook:Tot Radar geschopt
Lees ook:Waarom daalt de hypotheekrente niet?
Lees ook:Of je noemt het een woekerhypotheek…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.