Nu kiezen voor een variabele hypotheekrente?

Je kunt de hypotheekrente al voor een periode van tien jaar vastzetten voor minder dan 3%. Waarom zou je nu kiezen voor een variabele rente in plaats van een rentevaste periode?

Je kunt nu kiezen voor een rentevaste periode van tien jaar tegen 2,8%. Het is mogelijk om de maandlasten nog verder te drukken door eerst te kiezen voor een variabele hypotheekrente. In hoeverre dat verstandig is moet in de toekomst blijken. Gezien de huidige lage rentestand is het waarschijnlijk verstandig om te kiezen voor de zekerheid van tien jaar vast.

Over tien jaar gerekend is een variabele hypotheekrente de slimste keuze
Wegwijs.nl heeft over de afgelopen tien jaren de ontwikkelingen van de rentevaste periode van tien jaar en de variabele hypotheekrente naast elkaar gezet. Uit onderstaand grafiek blijkt dat je de afgelopen tien jaren veel geld had kunnen besparen door niet voor zekerheid te kiezen.

Kiezen voor zekerheid of toch nog de variabele hypotheekrente?
De meeste huiseigenaren die kiezen voor een variabele rente, kiezen uiteindelijk toch voor een bepaalde rentevaste periode. Je loopt namelijk het risico dat de rentestand steeds verder gaat stijgen. Bij het nieuw afsluiten van een hypotheek kun je nog steeds profiteren van de lage variabele rente, maar kiezen voor zekerheid is nu wel erg goedkoop. Je moet je namelijk wel beseffen dat de rente voor de tien jaar vast variant hard gaat stijgen zodra de rentes niet meer dalen. Op dat moment zullen banken ervoor kiezen om de langere rentevaste periodes flink duurder te maken.

Lees ook:Hypotheekrente kort vastzetten? Of juist lang vastzetten?
Lees ook:Hypotheekrente voor 20 jaar vastzetten
Lees ook:Is hypotheekrente laag? Vraag een nieuw rentevoorstel aan
Lees ook:Wat gaat de hypotheekrente doen?
Lees ook:Hypotheekrente op laagste stand ooit?

2 reacties op “Nu kiezen voor een variabele hypotheekrente?

  1. Bas

    Ben ik het niet helemaal mee eens. Dit is misschien zoals het nu gesteld is, en als je nu een hypotheek afsluit, maar het is en blijft een gok. Dit kan ook slecht uitpakken. Terugkijken is altijd makkelijk. Maar als mijn ouders toen (24 jaar geleden) gekozen hadden voor een variabele rente hadden ze nu een hoofdprijs betaald. De bank raadde een variabele aan maar ze kozen toch zekerheid. Zij betalen nu minder dan 2% (Ik dacht 1.6 maar ben niet zeker) Daar besparen ze al TIJDEN geld mee. Goed, de eerste paar jaar viel het slecht uit, maar daar pakt hij nu de vruchten van. Bedragen als een hypotheek zijn meestal niet de bedragen waarmee je moet gaan gokken.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Juul Dijkhuis

    Bas – 1,6% betalen in hypotheek met een lange rentevaste periode kan niet. Dit percentage zou dan geboden zijn door een bank op een moment dat de rentestand hoger stond dan nu.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.