Hypotheek maximaal 80% van de koopsom

geldblokkenVolgens de Telegraaf worden vandaag de aanbevelingen van de Commissie Structuur Nederlandse Banken aangeboden aan minister Dijsselbloem. Het advies luidt om in de toekomst maximaal 80% van de koopsom van een huis te financieren met een hypotheek.

De commissie geeft het advies om eerst af te wachten tot de huizenprijzen weer aan het stijgen zijn. Op dit moment overstappen naar deze beperktere mogelijkheden zou de huizenmarkt nog meer schade toebrengen.

Tienduizenden euro’s sparen om een huis te kunnen kopen
Een huis kost op dit moment gemiddeld €211.000. Indien hier slechts een hypotheek op gevestigd kan worden van 80%, moet u dus over ongeveer €53.000 aan eigen geld hebben. Bij het huis moet u namelijk 20% van €211.000 = €42.200 zelf inbrengen. Daarnaast moet u ook nog ongeveer rekening houden met 5% aankoopkosten. Dit zijn onder andere de kosten voor de notaris, overdrachtsbelasting en de taxatie. Eigenlijk moet u nog meer geld zelf inbrengen, want voor het hypotheekadvies moet u ook tussen de €2.000 en €3.000 rekenen.

Mijn verwachting is dat een dergelijke nieuwe manier van financiering kan zorgen voor een nieuwe dip in de huizenprijzen. Stel, de huizenprijzen gaan in 2014 weer stijgen en in 2018 worden de voorstellen omgezet in beleid. Slechts weinigen zullen dan nog in staat zijn om een huis te kopen. Een dergelijke beperking van de mogelijkheden zal echter niet in één keer uitgevoerd worden. Zie voor een nadere toelichting mijn blog op de website van Makelaarsland.

Lees ook:Nu goedkoop een huis kopen
Lees ook:Hypotheekrente sterk gedaald in 2013
Lees ook:Er zitten minder mensen gevangen in hun eigen huis
Lees ook:Vooral ouderen hebben een aflossingsvrije hypotheek
Lees ook:Beleggingshypotheek omzetten?

2 reacties op “Hypotheek maximaal 80% van de koopsom

  1. Adriana van Schalken | Payroll Works

    Verplicht 20% zelf financieren is erg veel, dit zal de woningmarkt geen goed doen. Wellicht dat dit over enkele jaren, wanneer de woningmarkt blijvend hersteld, een optie is. Maar dan zal de maximale hypotheek wel hoger dan 80% moeten liggen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Hypotheekje

    Starters zullen dat waarschijnlijk niet kunnen opbrengen. Wat wel goede maatregelen zijn zoals die begin dit jaar zijn doorgevoerd is het verplicht deels moeten aflossen van een hypotheek, meeste ideale lijkt hiervoor de spaarhypotheek.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.