Nu goedkoop een huis kopen

Voor Huislijn.nl heb ik een blog geschreven over het kopen van een huis. De afgelopen vijf jaren werden er veel minder huizen verkocht door een gebrek aan vertrouwen in de huizenmarkt. Door de sterk gedaalde huizenprijzen en de lage hypotheekrentes, is het nu aantrekkelijk geworden om een huis te kopen.

De huizenprijzen zijn in vijf jaar tijd 20% gezakt. U kunt nu een huis kopen met een rentevast periode van vijf jaar voor een rente vanaf 3,05% (met NHG). Uitgaande van een hypothecaire lening van €175.000 betaalt u zonder rekening te houden met aflossing €444,80 bruto per maand aan rente. Als zoals verwacht de huizenprijzen de komende jaren weer gaan stijgen, is dit een goed moment om een huis te kopen.

Wachten op stijgende huizenprijzen?
Naar verwachting zullen de huizenprijzen zich stabiliseren in 2014. Moet u wachten op stijgende huizenprijzen voordat u een huis koopt? Nee, want de ontwikkeling van de huizenprijzen is namelijk niet te voorspellen. U kunt dus geen goed aankoopmoment uitzoeken op basis van de huizenprijzen. Een opleving kan namelijk slechts een tijdelijke opleving zijn. Waar u wel rekening mee moet houden is de ontwikkeling van de rente. Op lange termijn zal de rente namelijk weer gaan stijgen. Het zal niet altijd zo laag blijven.

Daarnaast moet u ook rekening houden met de beperking van de hypotheekrenteaftrek, het te lenen bedrag binnen de NHG en de steeds strengere eisen van banken. Zodra de huizenprijzen weer gaan stijgen zijn nadere beperkingen van de regeling van de hypotheekrenteaftrek niet uit te sluiten.

Als u nog onvoldoende vertrouwen hebt in de huizenmarkt, kunt u nog afwachten. Maar de verkeerslichten staan volgens economen al op groen.

Lees ook:Hypotheek maximaal 80% van de koopsom
Lees ook:Hypotheekrente blijft maar zakken
Lees ook:Nederlandse huizenprijzen ongeveer op niveau van buurlanden
Lees ook:Hypotheekrente op laagste stand ooit?
Lees ook:Huizen zijn bijna 4 procent duurder geworden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.