Vooral ouderen hebben een aflossingsvrije hypotheek

Volgens het CBS hebben vooral zestigplussers een aflossingsvrije hypotheek. De gemiddelde waarde van de huizen van deze groep is ook het hoogst, namelijk ongeveer €300.000.

Maar liefst 43% van deze groep huiseigenaren hebben een volledig aflossingsvrije hypotheek. Bij de jongere huiseigenaren heeft slechts 10% een hypotheek waar niet op afbetaald hoeft te worden. Ruim een derde van de huizenbezitters van 60 jaar of ouder hebben een volledig afbetaald huis.

Het zijn echter geen verrassende resultaten die uit het onderzoek blijken. Tot een paar jaar geleden zijn de huizenprijzen sterk gestegen. Om deze overwaarde te verzilveren was het mogelijk om een zogenaamde opeethypotheek op het huis te vestigen. Een deel van de overwaarde kon op deze manier opgenomen worden. Het hypotheekbedrag werd uitgekeerd aan de huiseigenaar. Op deze manier kon al een deel van de overwaarde geconsumeerd worden.

Door de sterke daling van de huizenprijzen sinds 2008 zijn banken niet meer gecharmeerd van deze vorm van hypotheek. In veel gevallen zijn ze niet meer bereid om dergelijke hypotheken af te sluiten, waardoor de overwaarde alleen nog maar benut kan worden door het huis te verkopen.

Lees ook:Misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek
Lees ook:Mijn aflossingsvrije hypotheek aflossen!
Lees ook:Lage hypotheekrente doet de huizenmarkt goed
Lees ook:Aflossen op de hypotheek steeds populairder
Lees ook:Extra aflossen – Hoe doe je dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.