Bos boos op AFM

De AFM kan wel zo hard roepen dat ze het verstrekken van tophypotheken gaan verbieden, maar hebben zij eigenlijk wel het recht om zelfstandig zo’n verbod op te leggen? Het Ministerie van Financiën vindt van niet, zo lees ik bij het FD:

‘De AFM heeft niet de bevoegdheid dit als harde maatregel te hanteren’, verklaarde een woordvoerster van Financiën. ‘Daarvoor is verandering van wet- en regelgeving nodig.’ Wel kan de AFM volgens het departement ‘van geval tot geval’ bekijken of banken niet te ver gaan bij het verstrekken van leningen voor een eigen woning. Financiën meent dat het voornemen van de AFM een aanscherping van het toezichtsbeleid zou betekenen. ‘In de regel komt dit beleid tot stand in nauw contact met het ministerie van Financiën en de sector’, stelt het ministerie in een persverklaring. Voor die aanscherping van het beleid, ‘daar heb je ons voor nodig’, voegde de woordvoerder daaraan toe.

Het is dus maar de vraag of de AFM dit mag. De Tweede Kamer maakt zich er ook al druk over, vandaag vindt er een spoeddebat plaats over het voornemen van de AFM om hypotheken boven de verkoopwaarde van een woning te verbieden. Ik ben benieuwd!

Lees ook:Hypotheekverstrekking moet strenger?
Lees ook:Consumentenbond vindt strengere hypotheekregels niet nodig
Lees ook:AFM keert bijna €1 miljoen aan korting op hypotheken uit
Lees ook:Redding bij hypotheekproblemen
Lees ook:Bijleenregeling in het kort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.