Redding bij hypotheekproblemen

Het komt al veel voor en de kans is groot dat er nog veel meer mensen met het probleem komen te zitten: het niet meer kunnen opbrengen van de maandlasten van de hypotheek doordat ze ontslagen zijn. Minister Van der Laan heeft hiervoor een oplossing bedacht. Hij wil dat woningcorporaties de woningen dan kopen zodat de mensen erin kunnen blijven wonen. Natuurlijk gaan ze dan huur betalen. Als ze weer werk hebben kunnen ze hun huis dan weer terugkopen. Klinkt interessant. Maar hoe zal dat praktisch gaan?

Ik denk meteen: verkoop is overdrachtsbelasting. Het zal toch niet de bedoeling zijn dat bij het toepassen van deze regeling er als het even tegenzit twee keer overdrachtsbelasting betaald gaat worden? Maar aan de andere kant: als de woningcorporaties bij de aankopen vrijgesteld worden van het betalen van overdrachtsbelasting, is dat dan eerlijk ten opzichte van andere kopers? Er bestaat wel een regel dat er bij doorverkoop binnen x (ik dacht 6) maanden niet nogmaals overdrachtsbelasting betaald hoeft te worden, maar wie zegt dat de verkoper binnen die termijn weer werk heeft en in staat is om de woning terug te kopen?

Wie zegt trouwens dat de verkoper de woning nog terug wil kopen? Er zijn misschien wel veel mensen die hun koopwoning liever kwijt dan rijk zijn. Het zou bijna een reden zijn om je baas te vragen je te ontslaan, als je jouw woning wilt verkopen en die aan de straatstenen niet kwijtraakt.

Als op deze manier heel veel koopwoningen in handen komen van de woningcorporaties is meteen het hele beleid om woningbezit te stimuleren teniet gedaan. Een beleid dat natuurlijk gemaakt was omdat het bezitten van een eigen woning vermogensvorming zou betekenen. Niet bedenkend dat er zoveel mensen in de financiële problemen kunnen komen door eigenaar te zijn van een woning.

Lees ook:Zij willen je huis wel kopen!
Lees ook:Hypotheekverstrekking moet strenger?
Lees ook:Notarissen aan het melken
Lees ook:Bouwsector niet blij
Lees ook:Van half jaar naar drie jaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.