Hypotheekverstrekking moet strenger?

AFM-baasje Hans Hoogervorst vindt dat de banken strenger moeten zijn in hun hypotheekverstrekking. Alsof het nu al zo makkelijk is om aan een hypotheek te komen. De norm van vier tot vijf keer het jaarinkomen is in veel gevallen niet voldoende om een huis te kopen. Tenzij de prijzen natuurlijk echt goed gaan dalen, dan kunnen starters weer terecht op de woningmarkt.

Overigens vind ik het wel goed om de overschreidingen van die norm eens in kaart te brengen. Want in de praktijk denk ik dat er nog steeds veel banken zijn die veel meer verstrekken dan vier tot vijf keer het jaarinkomen.

Wat een dilemma toch… aan de ene kant de risico’s voor mensen die een te hoge hypotheek afsluiten en daardoor in de problemen komen, aan de andere kant de woningmarkt die stil komt te liggen. Bij dat laatste helpt het aanscherpen van de hypotheekverstrekking in ieder geval niet.

Hoogervorst stelt terecht dat veel mensen een hypotheek afsluiten die hoger is dan de waarde van hun woning. En dat de helft van die hypotheek dan ook nog eens aflossingsvrij is. Hij vindt dat niet goed en pleit voor aanscherping van de regels. Dus… wat is het idee? Dat men niet meer mag lenen dan de waarde van de woning? Dan is een woning kopen zonder fors eigen geld niet meer mogelijk, want de overdrachtsbelasting en de kosten koper moeten ook betaald worden. En met de hoge woningprijzen is 6% overdrachtsbelasting een behoorlijke bom duiten.

En de helft aflossingsvrij mag ook niet meer dan? Dat betekent dat de lasten van een hypotheek fors omhoog gaan. Nog minder mensen in staat om een woning te kopen. Nog minder kopers op de markt. Zo stimuleren we in ieder geval dat de woningprijzen instorten.

Ik vind het ook niet helemaal logisch om te gaan stellen dat je (bijvoorbeeld) geen aflossingsvrij deel in je hypotheek mag hebben. Het is een feit dat die schuld niet afgelost wordt zolang je in die woning blijft wonen. Maar is dat een probleem? Je houdt er dus maandelijks lasten van. Als je geen woning bezit moet je toch ook huur betalen… het is toch niet noodzakelijk dat een woning helemaal hypotheekvrij wordt zodat je er geen lasten meer aan hebt, behalve onderhoud?

Lees ook:Bouwsector niet blij
Lees ook:Als je er nou geen verstand van hebt…
Lees ook:Tijdelijk voordeel dan maar
Lees ook:Koopwoning ruilen?
Lees ook:Kant en klare oplossing

5 reacties op “Hypotheekverstrekking moet strenger?

 1. Patrick

  Wat ik een probleem vind bij een aflossingsvrije hypotheek is dat er niets wordt afgelost. Wat ook het principe is van een aflossingsvrije hypotheek. In Nederland is het mogelijk om bij bijna alle aanbieders tot 100% EW aflossingsvrij te lenen. Het probleem dat ik zie, waar de afm waarschijnlijk ook op doelt is dat het geen garantie is dat de huizenprijzen blijven stijgen. Wanneer de huizenprijzen met 10% gaan dalen (en dat gaat gebeuren!) stijgt het aflossingsvrije deel van een hypotheek en wordt er bij executieverkoop te weining geld opgebracht om het huis volledig af te betalen. Tuurlijk bestaat dat probleem al langer, juist doordat wij een hypotheek kunnen en vaak ook moeten nemen die boven de 100% EW uitkomt. Ik ben daarom ook wel een voorstander van eerst EUR 10/20 duizend sparen voordat je een woning kan kopen…

    /   Beantwoorden  / 
  1. Anneke Ranzato-Versloot

   Ik ben met je eens dat teveel aflossingsvrij in een hypotheek een risico kan zijn. 100% EW is erg veel – kan dat inmiddels al bijna overal? Ik dacht dat er maar een paar waren die zo ver gingen. Maar goed, Hoogervorst heeft het kennelijk moeilijk met de helft van de hypotheek aflossingsvrij. En dat is toch doorgaans niet 100% van de executiewaarde.

   Een bedrag zelf inbrengen bij aankoop van een woning: vóór. Stimuleert misschien ook het sparen bij jongere mensen. Maar hoeveel?

     /   Beantwoorden  / 
 2. Stephan Eggermont

  Aflossingsvrij is een enorm probleem. Gokken op staatskosten heet dat. De fiscus betaalt de helft van het opblazen van de huizenprijzen, en is daarmee veroorzaker van het probleem. Maar de oplossing is simpel: hypotheekrenteaftrek afschaffen. Nu is het juiste moment, dan loopt de bubbel snel leeg en komt de omzet terug op een realistisch niveau.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Anneke Ranzato-Versloot

   Zomaar even, cold turkey de hypotheekrenteaftrek afschaffen? Dat zou de bubbel inderdaad snel doen leeglopen maar ook waanzinnig veel mensen in onoverkomelijke financiële problemen brengen. Wat moet daar dan mee gebeuren volgens jou?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Stephan Eggermont

    Belasting verlagen, incl. overdrachtsbelasting. Voor alle duidelijkheid, de mensen die daarmee in problemen komen zijn de mensen die de crisis veroorzaakt hebben. Het is onzin om dat alleen aan de Amerikanen te wijten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.