Notarissen aan het melken

Zijn nu de notarissen weer aan het melken geslagen? Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) komen er veel klachten binnen over de kosten die notarissen rekenen voor de actie die nodig is voor het terugvragen van teveel betaalde overdrachtsbelasting.

Je weet wel, de mensen die tussen 15 juni en 1 juli een huis geleverd hebben gekregen. Die hebben nog 6% overdrachtsbelasting betaald, terwijl de tijdelijke verlaging naar 2% met terugwerkende kracht is ingevoerd tot 15 juni. Die mensen kunnen dus tweederde van de betaalde overdrachtsbelasting terugkrijgen. Daarvoor hebben ze hun notaris nodig, ze kunnen het niet zelf regelen.

De notaris is degene die de belasting heeft afgedragen aan de fiscus, dus is het ook de notaris die het moet terugvragen. Daarvoor hoeft niet veel te gebeuren, zo’n verminderingsverzoek is niet veel werk. Dit kan zelfs voor meerdere klanten in één keer ingediend worden bij de Belastingdienst.

Er schijnen notarissen te zijn die hiervoor een paar honderd euro in rekening brengen, tot zelfs een rekening van maar liefst € 600! Wat een gekkenhuis. Vereniging Eigen Huis is hier natuurlijk niet blij mee. Ze kunnen alleen niet voorschrijven wat het tarief zou mogen zijn – de notaristarieven zijn immers vrijgelaten. Bij een rekening van honderden euro’s adviseert VEH om hiertegen bezwaar te maken bij de notaris. Helpt dat niet – dan kun je altijd nog een klacht indienen bij de voorzitter van de ‘ring’ waar de notaris bij hoort. Voor de duidelijkheid heeft VEH een stappenplan voor je opgesteld.

Lees ook:Huizenverkoop schiet omhoog?
Lees ook:Teveel betaald?
Lees ook:Notaris voor second opinion hypotheek?
Lees ook:Verdwijnt overdrachtsbelasting?
Lees ook:Bouwsector niet blij

Eén reactie op “Notarissen aan het melken

  1. Bank

    Notarissen en advocaten…Tja ze blijven duur…

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.