ELQ verhoogt hypotheekrente tegen markt in

ELQ verhoogt de hypotheekrente waar iedereen verlaagtHet regende renteverlagingen op de hypotheekmarkt de laatste weken. Maar nu komt er zomaar een renteverhoging tussendoor: van ELQ Hypotheken. Nu zegt dat volgens mij niets over de algemene hypotheek rente: ELQ is immers de overgebleven verstrekker voor speciale hypotheken. Daar nemen ze grotere risico's qua kredietwaadigheid en berekenen daarvoor een hogere rente. Met deze verhoging tegen de markt in wordt het renteverschil voor deze bijzondere hypotheken alleen maar groter. Dat past natuurlijk wel bij het risicomijdende gedrag van de hypotheekmarkt op dit moment.

Lees ook:Hypotheek nu dubbel zo duur: sensatie!
Lees ook:Hypothekentaal: bereidstellingsprovisie
Lees ook:Komen buitenlandse banken hypotheekmarkt bestormen?
Lees ook:Risico vertaald in hypotheekrente
Lees ook:Wat gaat er nu gebeuren? Stijgen de hypotheekrentes?

11 reacties op “ELQ verhoogt hypotheekrente tegen markt in

  1. hypotheek overzicht

    Volstrekt logische keuze van bedrijven als ELQ om de rente te verhogen. Zij lopen immers ook de grootste risico’s als het fout gaat met de hypotheken

      /   Beantwoorden  / 
  2. Anneke Ranzato (redactie)

    Ja hoor, vind ik ook. Maar ik moet zeggen dat ik wel schrik van de rentes die er gelden hoor… een mooi rond voorbeeld: 3 jr vast 100% ew: 10%. En dat is dan nog maar de basisrente… afhankelijk van de persoonlijke situatie komen er nog behoorlijke opslagen op. Dat geeft waanzinnige maandlasten zeg!

      /   Beantwoorden  / 
  3. Jack

    Elq is keihard geraakt door de kredietcrisis, moeder Lehman gaat het ook niet best, dat helpt ook niet mee. Het personeelsbestand is meer dan gehalveerd.
    De enige ‘groei’ zit nog in de afdeling debiteurenbeheer. Het wordt lastiger de centjes binnen te halen.

    Het lijkt een afstevenen op beheer van de portefeuille. Nieuwe aanbragen zijn er nauwelijks en kunnen door een handjevol acceptanten makkelijk afgehandeld (afgewezen?) worden.

    Het gerucht gaat dat Elq te koop zou staan, maar ja, geen wijze partij stapt daar nu in denk ik.

    groet,

    Jack

      /   Beantwoorden  / 
  4. Anneke Ranzato (redactie)

    Een risicovolleportefeuille als die van ELQ lijkt me op het moment inderdaad niet gemakkelijk te verkopen. Alhoewel het risicovolle ten opzichte van de portefeuilles van sommige buitenlandse banken misschien nog wel meevalt? Als de hypotheekklanten blijven betalen geeft het wel een mooie rente-opbrengst bij die tarieven!

      /   Beantwoorden  / 
  5. De Vries

    zoveel miljoen verlies hier, zoveel miljoen daar of lees miljard in plaats van miljoen. Waar blijft dat geld eigenlijk allemaal. Als zo’n bank failliet gaat kunnen hun kleine klantjes daar niet ook een voordeeltje uit halen? Of maakt het voor hun eigenlijk niks uit?

      /   Beantwoorden  / 
  6. ben

    Ik zou wel eens willen weten wat er gebeurt als klanten hun hypotheeklasten massaal niet meer kunnen betalen agv de rentestijgingen. dit icm de slechte marktomstandigheden. Elq is niet in staat hun laatste gedeelte van de portefeuille te securitiseren. Is het in theorie mogelijk dat een dergelijke geldverstrekker omvalt en dat een curator niet in staat is de activa te verkopen?

      /   Beantwoorden  / 
  7. Anneke Ranzato (redactie)

    Het lijkt me wel Ben. Het schijnt dat in de kleine lettertjes van de hypotheekvoorwaarden staat dat bij een faillissement van de geldverstrekker de lening direct opeisbaar wordt. Dat zal niet van toepassing zijn als de leningen verkocht kunnen worden – dat is voor alle partijen natuurlijk beter. Maar als de hypotheekportefeuille onverkoopbaar blijkt en de verstrekker gaat failliet… dan zal er vast niets anders opzitten dan dat de curator de leningen opeist. Moeten mensen dus ergens anders het geld vandaan zien te halen om de hypotheek af te lossen. Oversluiten naar een andere bank kan lastig zijn als je nog steeds de risicofactor hebt die je had bij het afsluiten bij ELQ (BKR, instabiel inkomen). Lukt dat niet – en er is ook geen rijke suikeroom beschikbaar – dan kan het zo uitpakken dat er niets anders opzit dan woning verkopen en verhuizen naar een huurwoning. En dan maar hopen dat je uit de opbrengst van de woning wel de hypotheek kunt aflossen. Want hoe het werkt met een restschuld aan een failliete geldverstrekker??

      /   Beantwoorden  / 
  8. ben

    Conform de wet zal net als bij gedwongen verkoop het recht bestaan de vordering te incasseren, ook als de woning al verkocht is. Loonbeslag e.d. zijn middelen om een eventuele restschuld in te lossen.
    Echter de situatie dat iemand zijn huis moet verkopen lijkt me in deze niet reeel. Dan zou de staat toch dienen in te grijpen teneinde een totaal verlies van vertrouwen in de financiele markt te voorkomen.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Anneke Ranzato (redactie)

    Je zou inderdaad verwachten dat de hypotheken dan wel overgenomen worden door de staat om met name de gevolgen voor de betreffende gezinnen te voorkomen. Als commerciële partijen niet geïnteresseerd zijn vanwege het verhoogde risico van de betreffende hypotheken is dat een logische verwachting.
    Wat zou er dan met de rentetarieven op die hypotheken gebeuren? Want daarmee was sowieso al een probleem: de rentes van probleemhypotheken stonden kort vast en zouden hoger zijn bij renteherziening. Of alleen de stijgende variabele rente al. De lastenstijgingen van die hypotheken waren al zorgwekkend voordat er sprake was van stoppen met verstrekken. Zou de overheid daarbij ook ingrijpen of dat wel op z’n beloop laten?

      /   Beantwoorden  / 
  10. ben

    Het is natuurlijk nog niet voorgekomen. ik kan me echter voorstellen dat de overheid het risico op de overgenomen portefeuille wilt beperken. 1 van de mogelijkheden zou dan een verlaging van de opslag zijn zodat de betreffende klanten beter in staat zijn de lasten te betalen. Aan de andere kant kan de staat dan afdwingen een verplichte aflossing in te bouwen bv een liniair danwel annuiteit model zodat gaande weg de verhouding schuld en EW beter wordt. Eigenlijk een goed systeem zijn lijkt me. Niks geen polissen maar direct aflossen. Uiteraard moet dan bekenen worden of die nieuwe last niet hoger ligt dan de huidige.
    De gehanteerde opslagen door elq en sparck waren natuurlijk ook extreem hoog.

      /   Beantwoorden  / 
  11. Chris

    Bij ELQ worden inmiddels ook geen debiteurenbeheerders meer gezocht ;) .
    Door het verhogen van de rente door ELQ, zal de maandelijkse rente door nog minder mensen opgebracht kunnen worden. Martijn Krabbe zal het nog druk krijgen (uitstel van executie….)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.