Hypothekentaal: bereidstellingsprovisie

Getekende offerte geldig houden? Moet je misschien bereidstellingsprovisie betalen!Bereidstellingsprovisie heeft te maken met de geldigheidsduur van je hypotheekofferte. Een getekende offerte is meestal tussen de twee en zes maanden geldig (soms langer). Maar soms is het niet mogelijk om binnen die tijd de hypotheekakte te laten passeren. Bijvoorbeeld omdat de koop van de woning gewoon pas over negen maanden gepland staat.

Als de offerte verloopt zou je weer een nieuwe op moeten vragen, tegen de rente van dat moment. Dat is natuurlijk erg vervelend als dat betekent dat er een hogere rente van toepassing is. Nog vervelender als je door die hogere rente niet eens meer in staat bent de hypotheek te krijgen.

Maar goed, bij veel hypotheekproducten kan de geldigheidsduur van de offerte verlengd worden. Soms gratis – waarbij je dan wel moet tekenen voor annuleringskosten. Zou de hypotheek dan alsnog niet doorgaan krijg je een boete van 1% van het hypotheekbedrag.

Andere geldverstrekkers werken met de zogenaamde bereidstellingsprovisie. Dit is een bedrag dat je per maand moet betalen als je door het vasthouden van de rente bespaart ten opzichte van de nieuwe rentestand. De bereidstellingsprovisie bedraagt bijvoorbeeld 0,2% per maand. Bij een hypotheek van € 250.000 kost je dat dus € 500 per maand (fiscaal aftrekbaar). Dat klinkt als veel geld en dat is het ook wel. Maar als je daarmee een rente van 5% vasthoudt in een markt die stijgt zoals op dit moment, dan is dat geld snel terugverdiend.

Lees ook:Florius-offerte langer geldig
Lees ook:Hypotheek begrippenonderzoek 2016
Lees ook:Goed opletten met offerte
Lees ook:Weetje van de week: Taxatie niet altijd nodig
Lees ook:Overbruggingskrediet valt soms vies tegen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.