Hypotheek nu dubbel zo duur: sensatie!

Met nieuwe rentevastperiode kan je rente flink hoger zijnDe kop van een Telegraaf-artikel (wie anders) : "Hypotheek nu dubbel zo duur". Een probleem, aangezwengeld door NHP-directeur Pieter Leijsen. Ook niet wars van het zoeken van sensatie denk ik zomaar. Al is het zoeken van publiciteit soms de enige manier om een boodschap over te brengen. De boodschap hier: in 2004 en 2005 zijn er veel hypotheken afgesloten op het maximaal haalbare bedrag bij een 6-jaars rente.

Die 6-jaarsrente was toen heel laag, en bij de renteherziening die eraan komt krijgen die mensen een behoorlijke verhoging voor hun kiezen. Ja, dat is natuurlijk logisch. Zo werkt het met renteherzieningen en rentevastperiodes. Als het meezit hebben de mensen een adviseur gehad die ze daarop gewezen heeft.

Echter, dat wil niet zeggen dat ze zich deze kans op fors hogere rentelasten werkelijk hebben gerealiseerd. Dat kán aan de adviseur liggen, maar zeker ook aan de mensen zelf. Die persé het absoluut maximaal haalbare wilden lenen op twee inkomens, en daarvoor de laagste toetsrente nodig hadden. Dat was op dat moment de 6-jaars rente.

Nu weet ik niet meer wat de 6-jaars rente op dat moment was, maar laten we zeggen 3,5%. In het Telegraaf-artikel wordt gesproken over 7% rente… waar halen ze die vandaan? Ja, dat kan de rente over twee jaar, als de 6-jaarsrente van de hypotheken die in 2004 zijn gesloten afloopt, natuurlijk zijn. Joh, misschien issie dan wel 10%! Weten wij veel?

Kortom: ik vind het sensatie zoeken, zoals het daar geschreven wordt. Maar het kan geen kwaad dat de mensen met zo'n hypotheek zich realiseren dat het einde van de rentevastperiode eraan zit te komen. En dat ze zich alvast gaan verdiepen in de mogelijke gevolgen. Eventueel de rente openbreken als ze de lasten bij het huidige renteniveau nog wel kunnen betalen, maar bij een verdere verhoging niet meer. Waarbij ze die rente dan bij voorkeur lekker lang vastzetten.

Lees ook:Zo erg is het kennelijk niet!
Lees ook:Hypotheekrente daalt weer
Lees ook:Hypothekentaal: CHF-norm
Lees ook:Obvion: het is de liquiditeitspremie
Lees ook:Waarom daalt de hypotheekrente niet?

2 reacties op “Hypotheek nu dubbel zo duur: sensatie!

  1. Patrick

    Het is sensatie zoeken, maar het is een waarheid. Ook in Nederland zullen heel veel huishoudens bij een rente herziening in de problemen komen. Echter zal het probleem hier niet zo groot zijn als in Amerika. In Nederland hebben we hypotheekrente aftrek. Wanneer de rentelasten stijgen, stijgt ook de renteaftrek. Ook wel, bij een bruto stijging van 10% van de maandlasten zal de netto stijging bij 50% aftrek ongeveer 7,5% zijn.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.