Obvion: het is de liquiditeitspremie

Obvion gebruikt kleine lettertjes om variabele hypotheekrente fors te verhogenIk kom nog even terug op Obvion en haar variabele rente. Allereerst met de mededeling dat Obvion haar hypotheekrentes per vandaag aanpast. Een opvallende verlaging van de 2-jaarsrente met 0,4%, terwijl de langere rentevastperiodes in rente stijgen met 0,1% of 0,2%. Dan die opslag op de variabele rente.

Op de site van Obvion hebben ze een toelichting gepubliceerd waarin de verhoging uitgelegd wordt. Het gaat om de structureel verhoogde liquiditeitspremie die Obvion moet betalen om geld binnen te halen dat ze dan weer kunnen uitlenen. Die stijging van de liquiditeitspremie wordt veroorzaakt door de kredietcrisis.

Ze vonden dat het nu tijd geworden was om die verhoging van de kostprijs van de uitgeleende gelden maar eens door te berekenen en benadrukken dat ze geen extra marge maken. Tot slot geven ze aan de opslag in de toekomst weer te verlagen als de liquiditeitspremie omlaag gaat.

Dat zou ik dan wel scherp in de gaten houden als ik daar een hypotheek met variabele rente had. Al kun je de rente natuurlijk ook vastzetten. Wellicht is die verlaging van het tweejaarstarief niet zomaar gedaan?

Tja. Het is op zich goed te begrijpen maar zo zuur voor de mensen die dachten gekozen te hebben voor een duidelijk systeem van variabele rentebepaling.

Lees ook:Obvion – wat doe je nou?
Lees ook:Fortis Bank maakt klanten boos
Lees ook:Obvion moet tegemoetkomen voor variabele rente
Lees ook:Weer lagere hypotheekrente
Lees ook:Compensatie voor variabele hypotheekrente

11 reacties op “Obvion: het is de liquiditeitspremie

  1. Anne

    Bedrijven die nu de opslagen verhogen op de variabele rentes zijn mijns inziens onbetrouwbare geldverstrekkers. Het klopt niet dat de gevolgen van de kredietcrisis (die door de banken zelf is veroorzaakt) op deze doorberekend worden aan de klanten. Tenslotte was de afspraak dat de klant de rente van de bank betaalt (de euribor) PLUS een percentage winst (renteopslag). Deze afspraak is essentieel. ALs banken elkaar extra opslagen berekenen (vanwege een crisis die door henzelf is veroorzaakt), dan zijn dat kosten voor rekening van de bank.

    Bedrijven als Obvion zijn voor mij NEE-bedrijven bij transacties in de toekomst. Onbetrouwbaar en immoreel.

    Vergelijk dit met een geldverstrekker als ELQ: die vraagt weliswaar idioot hoge opslagen bovenop de euribor, maar rommelt daarna niet meer met de afspraken. Bij een bedrijf als Obvion weet je nu niet wat er gaat gebeuren. Er is een risico dat je straks nog meer moet gaan betalen aan opslag. Als de opslagen blijven stijgen en de euribor blijft dalen, zou je misschien uiteindelijk nog goedkoper uit kunnen zijn met een hypotheek van (bijvoorbeeld) ELQ. Dát zou wat zijn.

      /   Beantwoorden  / 
  2. willem

    Nee Anne, Lehman Brothers is een lekkere club zeker, laat me niet laggen………

      /   Beantwoorden  / 
  3. Anne

    Obvion idem dus: ook geen “lekkere club”.

    Wat mij opvalt is dat de variabele rentes omhoog gaan in november. In november en december stijgt de variabele rente meestal, soms zelfs fors. Momenteel daalt de euribor juist. Ik denk dat banken een een winstje weg zien lekken en dat nu aan het opvullen zijn met een verhoging ten koste van de klant.

    Nogmaals: deze situatie (met kosten) is een risico die hoort bij de bank, niet bij de klant.

      /   Beantwoorden  / 
  4. Patrick

    Anne,

    Is dat echt zo dat de variabele rente historisch gezien altijd stijgt in November en December? (dat zeg je volgens mij) Dat banken vertraagt reageren op renteverlagingen en wat sneller op renteverhogingen is gelijk aan wat de benzinepomphouder doet bij stijging en daling van de olieprijs. Maar goed daar gaat het niet om. Het gaat om de structurele verhoging van Obvion. Ik vind het goed wanneer ze de opslag verhogen wanneer zij er meer voor moeten betalen. Geen enkel bedrijf zal onder de kostprijs verkopen want als je dat lang genoeg vol houd val je vanzelf om.

    Wat Anneke zegt, goed in de gaten houden of ze de opslag weer verlagen wanneer de grote crisis voorbij is.

    En wat zegt Euribor nou direct? Het percentage wat banken aan elkaar in rekening brengen voor geleend geld. Dat percentage wordt iedere dag bepaald door een enquete die door de banken zelf wordt ingevuld!

      /   Beantwoorden  / 
  5. Anne

    Het gaat om de afspraak die je maakt.

    De bank zegt: ik leen jou geld, jij betaalt de interbancaire rente die ik moet betalen over de lening (kosten) en ik wil er als bedrijf ook nog wat aan verdienen, dus bovenop de rente die ik als bank betaal, ga jij als klant ook een opslagje betalen. Prima. Niks mis met deze deal, denk ik.

    Maar nergens in die deal is afgesproken dat jij als klant bedrijfsrisico’s van de bank op moet vangen en dat is wat (bijvoorbeeld Obvion) nu wel doorberekend. Dat is niet netjes en maakt ze als geldverstekker onbetrouwbaar.

    Bovendien vind ik het maar raar dat Obvion zoveel meer kosten zou hebben bovenop de euribor. Obvion valt onder de Rabobank en deze claimt geen problemen te hebben. Obvion verstrekt ook geen risicovolle hypotheken. Dat het Rabo-concern bij het uitlenen van geld hogere kosten berekent aan (mogelijk) instabiele andere banken, kan ik me voorstellen. Maar waarom zou het Raboconcern hogere kosten berekenen aan zichzelf? Heeft Obvion wel echt zelf te maken met een hogere rente? De kredietcrisis lijkt me een gemakkelijk en mogelijk onterecht excuus voor deze verhoging. Dat maakt me voor de tweede keer argwanend ten opzichte van Obvion (en het Raboconcern).

    Je zou namelijk eerder verwachten dat de ING (bijvoorbeeld) de opslag zou verhogen (na die leningen van de staat en waarschijnlijk betalen zij wel een hogere rente voor leningen bij anderen, omdat zij wél in risicovolle producten zitten.) De ING heeft echter (nog?) niet verhoogd.

    Op http://www.euribor.org kan je de stand van de euribor van de afgelopen (bijna) tien jaar bekijken. Ik heb gekeken naar de 1-maands euribor. Je ziet in bijna alle jaren halverwege november tot in december een piek of piekje.

      /   Beantwoorden  / 
  6. Anne

    (doorberekent)

    En verder lijkt de euribor (zoals het nu daalt) met opslag nu geen interessante rente voor de banken. De euribor met (bijvoorbeeld) 1% opslag zou gisteren onder de 5% uitkomen. Bijna alle rentes liggen gemiddeld minstens een hele punt hoger.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Anne

    Over die voorwaarden van Obvion: staat er misschien ergens iets over de gelaagdheid van geldigheid? Ik bedoel zoiets als dat er bij conflicterende voorwaarden de offertevoorwaarden gelden (of andersom). Kijk evt ook in de algemene hypotheek- of bankvoorwaarden. Misschien in de gedragscode?

    Het lijkt me dat standaardvoorwaarden ondergeschikt zijn aan specifiek aangepaste voorwaarden (zoals in de offerte). Klopt dat juridisch gesproken?

      /   Beantwoorden  / 
  8. Tara

    Je kan ELQ absoluut niet vergelijken met Obvion.

    Ik hoor niemand over de ABN, ING en Postbank die een oplag op het euribor hebben van respectievelijk 1,2%, 0,8% en 0,7%.
    Ik zou ten alle tijden weer kiezen voor Obvion alleen niet voor variable rente.

      /   Beantwoorden  / 
  9. Anne

    Het is in dit verband juist wel leuk om ELQ te vergelijken met Obvion. “Boevenhypotheekverstrekker” ELQ houdt zich gewoon aan de afspraken, terwijl “Braveborstenhypotheekverstrekker” Obvion de regels zomaar ten gunste van de eigen portemonnee (en beslist ten koste van de portemonnee van klanten) verandert. Geen Brave borst dus. Betrouwbaarheid is een marketingverhaal.

    Dat is wat ik met de vergelijking wil zeggen. Ik snap dat je je dan bedrogen voelt en in de ontkenningsstand schiet ;-)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.