Hypothekentaal: executiewaarde

Hoeveel is een woning waard?Executiewaarde is een term die veel gebruikt wordt in de hypothekentaal. Het is één van de waardes die een taxateur bepaalt bij het opstellen van een taxatie. En die executiewaarde is mede van invloed op de samenstelling van je hypotheek en de rente die je moet betalen. Maar wat betekent het?

De Dikke van Dale geeft de volgende definitie: "geschatte waarde van goederen bij mogelijke verkoop wegens schuld".
Die verkoop wegens schuld, dat is de executoriale verkoop van de woning. In normale mensentaal: de bank maakt gebruik van haar hypotheekrecht om de woning te verkopen als je niet aan je verplichtingen voldoet.

Waarom is deze executiewaarde lager dan de vrije verkoopwaarde? Het gaat om gedwongen verkoop: het moment van verkoop kan niet gekozen worden en wachten op een goed bod is ook niet aan de orde. De woning wordt overgedragen aan de hoogste bieder op dat moment. De bieders weten dat ook en zullen nooit de hoofdprijs voor de woning betalen. Daarom wordt de executiewaarde doorgaans gesteld op 80 à 90% van de waarde bij vrijwillige verkoop.

Als de executiewaarde (ew) eenmaal bekend is heeft deze veel invloed. Bij veel geldverstrekkers is de maximale hypotheekverstrekking 125% van de executiewaarde, bij een enkeling 130%. Bovendien wordt op basis van de executiewaarde bepaald wel bedrag er aflossingsvrij afgesloten kan worden (bijvoorbeeld 75% van de executiewaarde) en hoe hoog de overlijdensrisicodekking moet zijn (bijvoorbeeld alles boven de 75% van de executiewaarde).

Alleen bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft de executiewaarde geen betekenis. Daarbij wordt uitgegaan van een andere waardebepaling. Bij een bestaande woning is dat: "de onderhandse verkoopwaarde vrij van huur en gebruik blijkens het taxatierapport voor uitvoering van de kwaliteitsverbetering, vermeerderd met het bedrag van de kwaliteitsverbetering". Ofwel: de vrije verkoopwaarde plus verbouwingskosten.

Lees ook:Kennis van aflossingsvrije hypotheken?
Lees ook:Flink sparen voor een lagere hypotheekrente
Lees ook:Opvang voor betalingsproblemen met hypotheek
Lees ook:Hypothekentaal: eigenwoningforfait
Lees ook:Weetje van de week: lagere rente door hogere WOZ-waarde

3 reacties op “Hypothekentaal: executiewaarde

  1. Patrick

    Anneke, ook bij een NHG hypotheek is de executiewaarde van belang, al is het vanwege de overlijdensrisicoverzekering die gesloten moet worden voor het deel boven de 80% EW.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Anneke Ranzato (redactie)

    Nee hoor, ook daarbij gaat niet om de executiewaarde. Voor overlijdensrisico moet afgedekt worden: het gedeelte van de hypotheek boven 80% van de waarde van de woning. Definitie waarde woning bij een bestaande woning: onderhandse verkoopwaarde volgens het taxatierapport plus evt de kosten van woningverbetering.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Hypoteken.info

    Bedank voor de goede en duidelijke uitleg. Er is vaak onduidelijkheid over de benoeming: executiewaarde.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.