Kennis van aflossingsvrije hypotheken?

In de nieuwsbrief van de AFM lees ik het volgende: “Aflossingsvrije hypotheken zijn populair. Toch realiseert de helft van de bezitters van deze hypotheekvorm zich niet dat ze aan het eind van de looptijd van hun hypotheek nog een schuld hebben. Dit blijkt uit de AFM Consumentenmonitor van oktober 2008.” Huh? Ik wist wel dat veel mensen weinig van hypotheken begrijpen, maar dit gaat wel erg ver. Hoe hadden ze dan gedacht dat die schuld zou verdwijnen? AflossingsVRIJ = zonder aflossing…

Zouden ze misschien bedoelen dat de aflossingsvrije schuld wel afgelost zal worden bij verkoop van de woning? Dat is natuurlijk ook zo – als we er tenminste vanuit gaan dat de woning minimaal de hoogte van de aflossingsvrije hypotheek oplevert. Maar het einde van de looptijd van de hypotheek wil natuurlijk niet per definitie zeggen dat de woning dan ook verkocht wordt. Je moet tenslotte wel ergens wonen en niet iedereen gaat verkopen om vervolgens te gaan huren.

Of bedoelen ze dat een aflossingsvrije schuld in feite geen einddatum heeft? Waar de standaard looptijd van hypotheken meestal op 30 jaar gezet wordt, is dat bij de aflossingsvrije hypotheek nog wel eens 75 jaar. En inderdaad, als de looptijd verstreken is kan de aflossingsvrije lening doorgaans verlengd worden. Weer met als uitgangspunt dat de waarde van de woning daarvoor op dat moment toereikend is.

Maar de kern is: de schuld blijft. Zolang je niet aflost houd je de schuld en blijf je rente betalen. Ook als na 30 jaar de hypotheekrenteaftrek vervalt. Er vanuit gaande dat die tegen die tijd nog bestaat tenminste….

Lees ook:Misverstanden over de aflossingsvrije hypotheek
Lees ook:Aflossingsvrije hypotheek = gokken?
Lees ook:Ze zijn eruit!
Lees ook:Onzalige NHG-aanpassing van de baan
Lees ook:Sneuvelt aftrek hypotheekrente voor aflossingsvrije hypotheek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.