Weetje van de week: lagere rente door hogere WOZ-waarde

De herbepaling van de WOZ-waardes is voor veel mensen even schrikken. Waar de WOZ-waarde vroeger heel laag ingeschaald was komen de waardes nu steeds dichter bij de werkelijke verkoopwaarde. Dat is vervelend, want de WOZ-waarde bepaalt de hoogte van de Onroerende Zaak Belasting en ook de hoogte van het eigenwoningforfait. Dus een hogere WOZ-waarde kost simpelweg geld.

Dan is het goed om te weten dat een hogere WOZ-waarde soms ook geld kan opleveren. Soms is het namelijk mogelijk om de rente die jouw hypotheekverstrekker in rekening brengt omlaag te brengen.

Bij hypotheken zonder NHG wordt de hypotheekrente bepaald op basis van het verstrekkingspercentage. Dat betekent dat de hoogte van de hypotheek wordt afgezet tegen de executiewaarde. Iedere geldverstrekker heeft een tabel waarin schijven gehanteerd worden. Die schijven zijn niet overal gelijk maar zijn vaak: tot 75%ew / 75-100%ew / 100-125% ew. Er zijn er die er nog een schijf onder hebben tot 60%ew en een enkeling gaat niet tot 125% maar tot 130% ew. Ook 90%ew is een regelmatig gehanteerde schijvengrens.

De inschaling in de schijven gebeurt bij het afsluiten van de hypotheek. Daarna wordt er door de geldverstrekker niet meer naar omgekeken: de rente wordt steeds weer vastgesteld door dezelfde schijf te hanteren. Maar als je de hypotheek al erg lang hebt lopen en de waarde van je woning is inmiddels aanzienlijk gestegen – dan is dat niet altijd meer nodig. Het kan best zijn dat jouw hypotheek eigenlijk één of twee schijven lager ingeschaald hoort te zijn en dat scheelt gauw een paar tienden in je hypotheekrente. Afhankelijk van de hoogte van je hypotheek kan dat behoorlijk wat eurootjes opleveren.

Het bijstellen van de renteklasse doen sommige banken alleen op het moment van renteherziening (het kiezen van een nieuwe rentevastperiode). Omdat in de huidige markt vaak voor lange rentevastperiodes gekozen wordt is het dus belangrijk om dat moment te benutten. Leg de meest recente WOZ-beschikking voor om na te gaan of er een lagere inschaling van toepassing is. Bij andere banken kan het ook tussentijds. De Vereniging Eigen Huis heeft het beleid van vele hypotheekaanbieders onderzocht (tabel), dus kijk het voor jouw hypotheekverstrekker maar even na! Er staat ook bij of er kosten voor in rekening worden gebracht.

Iedere bank bepaalt de executiewaarde op basis van de WOZ-waarde op haar eigen manier. De één stelt de executiewaarde gelijk aan de WOZ-waarde, de ander neemt daar 90%, de volgende laat er een spannende formule op los. Dat moet je dus simpelweg navragen bij je bank of tussenpersoon.

Er zijn ook geldverstrekkers die de WOZ-beschikking niet accepteren als waardebepaling. Bij grote waardestijgingen kun je de kosten van een taxatierapport echter ook wel terugverdienen met het rentevoordeel.

Lees ook:Weetje van de week: Taxatie niet altijd nodig
Lees ook:Spaarhypotheken – Hypotheekrentes zijn vaak te hoog
Lees ook:Weetje van de week: Bouwdepot heeft regeltjes
Lees ook:Risico vertaald in hypotheekrente
Lees ook:Flink sparen voor een lagere hypotheekrente

0 reacties op “Weetje van de week: lagere rente door hogere WOZ-waarde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.