Hypotheekrente daalt

overdrachtsbelastingDe hypotheekrente is eindelijk de dalende trend aan het volgen. Sinds het laatste kwartaal van 2012 hebben de banken de hypotheekrente sterk verlaagd.

Al jaren is de rente aan het zakken. Tot eind vorig jaar zakte de hypotheekrente minder snel dan de spaarrente. De afgelopen jaren bestond het vermoeden dat de hypotheekrentes kunstmatig hoog werden gehouden. Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank bleek onlangs dat de hoge rentestand mede werd veroorzaakt doordat banken geld moesten aantrekken vanuit het buitenland.

De sterk dalende hypotheekrente wordt mede veroorzaakt door de nieuwe hypotheekregels die sinds 1 januari 2013 gelden. Nieuw gesloten hypotheken mogen uitsluitend worden afgesloten in de vorm van een annuiteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Deze hypotheekvormen hebben als voordeel voor de banken dat ze minder risico lopen gedurende de looptijd van de hypotheek. Maandelijks daalt de hypotheekschuld namelijk.

De huizenprijzen zijn de afgelopen vijf jaren met 20 tot 30% gezakt en de hypotheekrente is op dit moment laag. Het is een kwestie van tijd totdat huurders weer massaal een huis gaan kopen.

Lees ook:Sterk stijgende vraag naar hypotheken
Lees ook:Rabobank verwacht sterk stijgende hypotheekrentes
Lees ook:De Nederlandse hypotheekschuld loopt weer op
Lees ook:Rentebericht: hypotheekrente week 18 – 2012
Lees ook:Steeds minder financieel belang bij extra aflossen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.