Rabobank verwacht sterk stijgende hypotheekrentes

Bert Brugging, bestuurder van Rabobank, verwacht de komende jaren sterk stijgende hypotheekrentes. Dit zou hoofdzakelijk veroorzaakt worden door een nieuwe manier van financiering van hypotheken. Nu zijn de banken nog de geldverstrekkers, in de toekomst gaat dat volgens hem deels veranderen.

Door de hoge kapitaaleisen zullen banken de komende jaren grote delen van de hypotheekportefeuilles verkopen aan institutionele beleggers. Over een aantal jaren worden er volgens Bruggink in Nederland hypotheken verstrekt volgens het Amerikaans voorbeeld. De hypotheek wordt nog steeds afgesloten bij de bank, maar deze fungeert slechts als tussenpersoon. Het kapitaal wordt uiteindelijk verstrekt door investeerders. Dit zou tot gevolg hebben dat er een extra partij is die geld moet verdienen op de lening. Hogere hypotheekrentes lijken een logisch gevolg.

Mede door het systeem van geld verstrekken liggen de hypotheekrentes in de VS ruim op het dubbele ten opzichte van Nederland. Door de steeds strengere eisen waar banken aan moeten voldoen, moet het volgens de bestuurder van de Rabobank in Nederland anders. Dit kan ook slecht nieuws zijn voor de Nederlandse huizenmarkt.

Lees ook:Weer hogere winstmarges in hypotheken
Lees ook:In Denemarken een negatieve hypotheekrente?
Lees ook:Wat gaat er nu gebeuren? Stijgen de hypotheekrentes?
Lees ook:Waarom moeten wij meer hypotheekrente betalen?
Lees ook:Nederlandse huizenprijzen ongeveer op niveau van buurlanden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.