Krappe kapitaalmarkt = hoge hypotheekrente

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft vandaag een onderzoeksrapport gepubliceerd waaruit blijkt dat de hoge hypotheekrente in Nederland wordt veroorzaakt door krapte op de kapitaalmarkt.

In pensioenfondsen en op spaarrekeningen beschikken wij per Nederlander over een groot vermogen. Het probleem is dat het geld voor een groot deel vastzit bij de pensioenfondsen. De banken kunnen dit geld niet lenen voor het verstrekken van hypotheken, dus moeten ze het geld aantrekken vanuit het buitenland. Dit zou een belangrijke reden zijn waardoor de Nederlandse hypotheekrentes hoger zijn in vergelijking met de hypotheekrentes in de ons omringende landen.

Een aanvullende reden is het tekort aan concurrentie op het gebied van hypotheken. De buitenlandse banken blijken Nederland als een groot risico te zien in verband met onze grote gezamenlijke hypotheekschuld.

Wij zijn dus veroordeeld om de hoge hypotheekrente te betalen.

Lees ook:Waarom moeten wij meer hypotheekrente betalen?
Lees ook:Consumentenbond in actie tegen te hoge hypotheekrente
Lees ook:Kapitaal pensioenfondsen gebruiken voor hypotheken
Lees ook:Rentebericht: Hypotheekrente veel te hoog?
Lees ook:Weer hogere winstmarges in hypotheken

8 reacties op “Krappe kapitaalmarkt = hoge hypotheekrente

  1. bob

    wat een onwaarschijnlijk argument.
    zowel de rabo bank als de abn melden dat er geen risico is op de hollandse hyputheken. dat zal een beter norm zijn dan de oipmerking van mijnheer knot.
    zo zijn de burgers weer de schuldige terwijl de banken hun vermmogen dat voor dit soort hypotheken bedoelt is vergokt hebben op de amerikaanse markt.
    schande, laten ze de schuld zoeken waar hij ligt. ik denk dat er zat buitenlandse banken zijn die naar nederland willen komen als er een regering zit die niet elke dag iets anders verzint

      /   Beantwoorden  / 
  2. Niels

    Wat een klinkklare onzin. Een groot non argument. Een argument dat zich niet laat rekenen maar enkel is gebaseerd op een vaag vermoeden.
    Het zou juist andersom moeten werken. Als er krapte is op de kapitaalmarkt dan verlaag je de rente en daarmee trek je nieuwe hypotheeknemers aan. Nu houden de banken nog meer nieuwe klanten tegen. Ik dank alle bankiers die de hele economie naar de kloten helpen. Mensen die er verstand van zouden moeten hebben en er voor geleerd zouden moeten hebben. De enige economie die ze kennen is die van hun eigen bankrekening.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Bas

    Inderdaad, die bonussen moeten ergens van betaald worden ….

      /   Beantwoorden  / 
  4. Jos

    misleidend artikel. Zakkenvullers is de oorzaak.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Rasta

    Waarom is dan de spaarrente voor 5-jaar of 10-jaar deposito’s niet navenant hoog ?

      /   Beantwoorden  / 
  6. Marq

    Banken kunnen al zoveel gratis (speciaal voor hen gedrukt) geld bij de ECB krijgen (zogenaamd lenen) dat ze de huidige spaarders nog maar 2 procentjes spaarrente geven (minder dan de inflatie).

    Laat de banken die ongeveer 1100 miljard van de ECB als lening aan burgers verstrekken, daar was dat vers gedrukte geld voor bedoeld.

    Dit verhaaltje over een krappe kapitaalmarkt, bij LTRO1, LTRO2, OMT, QE1, QE2, QEmonthly (85 miljard dollar per maand!), wie zal dat nu nog geloven?

    Pure onzin, bedoeld om de restjes van het echte geld bij de burgers weg te plukken, en liefst nogmaals bij de ECB fortuinen aan gratis geld te krijgen.

    En als dat lukt, is het binnenkort weer Big Bonus Time bij onze geachte bankiers (en politici). Proost alvast, heren.

      /   Beantwoorden  / 
  7. Matthijs

    Het vreemde van deze redenatie is dat in tijde van geldschaarste hypotheken duurder moeten zijn terwijl spaargeld niets waard blijkt te zijn.
    Bij spaarrekeningen worden slecht tussen de 1,5 en 2,5 procent rente gegeven.
    Kom maar met een beter verhaal want hier klopt niks van.
    SWe zullen het allemaal wel niet begrijpen, maar wij zijn dan ook gewoon eerlijke hardwerkende mensen die eerlijk ons geld verdien.

      /   Beantwoorden  / 
  8. Hypotheekrentevisie

    Er wordt de betalende burger gewoon een façade opgehouden. Schande dat er op zo’n manier gehandeld wordt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.