Weer hogere winstmarges in hypotheken

Ondanks de steeds lagere hypotheekrentes lopen de winstmarges in de gemiddelde hypotheekrentes weer op. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. De winstmarges die banken in de hypotheekrente verwerken zou in de periode tussen juni en november 2015 verdubbeld zijn. De marge bedraagt nu ongeveer een half procent.

In deze periode konden banken juist weer goedkoper aan geld komen. De rente is dus sterk verlaagd, maar het voordeel is niet doorgegeven aan de consument. De rente op de kapitaalmarkt is in deze periode met 0,3 procentpunt gezakt. De gemiddelde hypotheekrente bedraagt nu 2,86% voor een rentevaste periode van tien jaar.

Het is op dit moment lekker verdienen voor de banken met een extra winstmarge. Er worden in vergelijking met voorgaande jaren namelijk meer hypotheken verstrekt. Ze verliezen wel een steeds groter marktaandeel aan verzekeraars en pensioenfondsen. Inmiddels wordt nog maar de helft van de hypotheken gesloten bij banken.

Hoe zit het met de winstmarges bij verzekeraars en pensioenfondsen?
Deze partijen proberen ook zoveel mogelijk te verdienen op het verstrekken van hypotheken. Qua tarieven gaan zij onder de tariefstelling van de banken zitten, maar ze gaan niet stunten. Dat hoeven ze ook niet te doen, want de hypotheken worden wel afgesloten.

Er zal meer concurrentie moeten komen om de winstmarges weer omlaag te krijgen.

Lees ook:Buitenlandse banken zijn niet geïnteresseerd in onze hypotheken
Lees ook:In Denemarken een negatieve hypotheekrente?
Lees ook:Er wordt weer meer winst gemaakt op hypotheken
Lees ook:Kapitaal pensioenfondsen gebruiken voor hypotheken
Lees ook:Hypotheken worden niet meer standaard bij de grootbanken afgesloten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.