Waarom moeten wij meer hypotheekrente betalen?

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) betalen wij in Nederland ongeveer één procentpunt meer hypotheekrente in vergelijking met de ons omringende landen.

Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van minister Blok van Wonen. Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn een tekort aan serieuze concurrentie op hypothekengebied. Buitenlandse banken die in Nederland actief hypotheken hebben verstrekt zijn alweer vertrokken naar hun eigen land. De Nederlandse huizenmarkt wordt mogelijk gezien als een bubbel gezien en de buitenlandse banken durven hierdoor niet meer te investeren.

Een aanvullende reden is dat ABN Amro, ING en SNS Bank niet onder de prijs van de concurrentie mogen zitten. Ze mogen het de Rabobank dus niet moeilijk maken. Ze mogen niet met ons belastinggeld gaan stunten. Het is dus een kwestie van de hypotheekrentes van Rabobank volgen.

De buitenlandse banken zullen zich in de toekomst wel weer gaan richten op de Nederlandse huizenmarkt, maar het vertrouwen moet eerst weer terug zijn.

Lees ook:Minister Blok hoopt op betere tijden
Lees ook:Buitenlandse banken zijn niet geïnteresseerd in onze hypotheken
Lees ook:Krappe kapitaalmarkt = hoge hypotheekrente
Lees ook:Britse bank gaat hypotheken verstrekken in Nederland
Lees ook:Komen buitenlandse banken hypotheekmarkt bestormen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.